Nordiska Akvarellmuseet - Andreas Eriksson - Från skiss till vävnad

Andreas Eriksson, Utan titel, 2012, akvarell, 31x23 cm. Weissensee No.12, 2018–19, linne 238x140 cm. Weissensee No. 7, 2018, linne, 241x199 cm. ©Konstnären, Nordiska Akvarellmuseet

Under hösten visar Nordiska Akvarellmuseet en separatutställning med akvareller, teckningar och textilverk av Andreas Eriksson. Presentationen belyser den tidskrävande, komplexa skapandeprocessen från idé till uttryck, från skiss till vävnad.

Andreas Eriksson arbetar parallellt med olika konstnärliga tekniker. Verken balanserar ofta vid gränsen mellan det abstrakta och det figurativa. Naturen utgör den viktigaste inspirationskällan men hans stilar och uttryck kan skifta. Erikssons intresse för själva målarduken, dess textur och taktila egenskaper, blev upprinnelsen till hans textila verk, som utförs i samarbete med kunniga vävkonstnärer. De stora, monokroma gobelängerna är en del av en pågående serie, som förutom några enstaka verk för första gången visas i Sverige.

Allting börjar med Andreas Erikssons känsliga akvarellskisser och teckningar och fortsätter genom vävmästarnas översättningar av dem till ett annat känsligt material. Vatten och pigment förvandlas till textila mönster som uppstår genom olika grader av täthet och flotteringar. På sitt bokstavliga sätt gestaltar gobelängerna ett av måleriets grundproblem: spelet mellan djup och yta. Två konstnärliga temperament – den snabba akvarellen och den långsamma vävningstekniken – smälter samman och blir ett. Slutresultatet är verkens unika uttryck.

Andreas Eriksson (f. 1975) utbildades vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 1993–98. 2007 erhöll han Baloise Art Prize, Art Statements, Basel Schweiz och han representerade även Sverige på Venedigbiennalen 2011. Eriksson ställer regelbundet ut i Sverige och utomlands. Hans verk finns representerade på Moderna Museet i Stockholm, Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, Nasjonalmuseet i Oslo m.fl. Andreas Eriksson blev ledamot av Konstakademien 2014.

Källa: Nordiska Akvarellmuseet, Bohuslän, Skärhamn

27/9 – 25/4. 2021