Naturhistoriska riksmuseet, Öppnar upp

Äntligen kan museet öppna för besökare igen! Den 22 juni 2020 öppnas utvalda utställningar för ett begränsat antal besökare åt gången. I sommar kommer besökarna bland annat kunna återse museet kronjuvel Tyrannosaurus rex, höra vargarna yla, möta jättebläckfisken och spana in humlorna i vår stadsodling. Museet planerar att hålla öppet varje dag hela sommaren.

- Det är oerhört glädjande att nu kunna hälsa våra besökare välkomna tillbaka till museet. Vi är glada att kunna erbjuda ett anpassat besök med omtanke om både besökare och anställda, och för de som inte har möjlighet att komma hit har vi även utvecklat ett digitalt erbjudande, säger Lisa Månsson, museiverksamhetschef.

Försiktighetsåtgärder i besöksmiljön
Efter tre månaders stängning till följd av coronaviruset har museet förberett ett museibesök med omsorg om både besökare och anställda. Besökarna bokar en kostnadsfri biljett för ett två timmar långt besökspass längs en uppmärkt slinga. Varje dag erbjuds tre besökspass.

Andra försiktighetsåtgärder i besöksmiljön är extra rengöring av utsatta ytor mellan besökspassen, stationer med handsprit och uppmärkning för att lättare hålla avstånd där köer kan uppstå. Museet väljer också att stänga flera interaktiva stationer i utställningarna och Cosmonova hålls stängt. Kupolbaren är öppen, men restaurangen är fortsatt stängd. Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs.


Sommarens utvalda höjdpunkter på museet
• Fossil och evolution
Här bor Tyrannosaurus rex! Se hur djur och växter har kommit och gått under jordens långa historia.
• Natur i Sverige
Hör vargarna yla! Upptäck många av Sveriges karaktäristiska djur som lodjur, björn och älg och se miljöerna de bor i.
• Liv i vatten
Spana på jättebläckfisken och upplev livet under ytan.
• Microsculpture
Små insekter i stort format! En fotoutställning med bilder av fotografen Levon Biss
• Odla staden
Välkommen ut i grönskan! Här kan du njuta av museets innergård och inspireras till egen odling.


Nyhet! Snart kan du uppleva museet hemifrån

Inom kort öppnas de digitala portarna till Naturhistoriska riksmuseet. Välkommen in och ta del av museet i en virtuell miljö, nästan som om du vore här. Du kan vandra runt bland merparten av utställningarna med hjälp av piltangenter, mus eller pekfingret.Zooma, scrolla, upptäck!
På vägen får du ta del av spännande berättelser om 10 utvalda föremål i museet. Upptäck nya föremål och historier i vårt digitala museum och bli inspirerad på din upptäcktsfärd.
Det virtuella besöket är en alldeles egen upplevelse men kan även användas som en inspiration för ett framtida besök.

Det virtuella besöket är tillgängligt från den 17 juni 2020 och finns här upplevmuseet.nrm.se

Källa: Naturhistoriska riksmuseet