Nationalmuseum - Utställningar


Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar. Lisa Larson, Figurin "Johanna" i serien "Larssons ungar". Foto: Nationalmuseum.


Nationalmuseum öppnar för besökare igen under kontrollerade former från den 16 juni. För att det ska vara möjligt har lokalerna setts över och åtgärder vidtagits så att det ska gå att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd. Restaurang och shop öppnar samtidigt som museet. Alla föreläsningar, visningar, ateljéverksamheter och bokade gruppvisningar är däremot inställda tills vidare. En del förändringar i sommarens och höstens utställningsprogram har varit nödvändiga. Utställningen Zorn – en svensk superstjärna skjuts fram till 18 februari och Snowcrash till 18 mars nästa år. Utställningen Migranter på Gripsholms slott skjuts fram till nästa sommar. Utställningen Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar som har stått klar och väntat på att museet ska öppna igen går att se för första gången från den 16 juni.

Det nyrenoverade Gustavsbergs Porslinsmuseum öppnar också den 16 juni och utställningen Lisa Larson öppnar den 23 juni.

För de som ännu inte kan göra ett besök fysiskt finns det gott om digitala konstupplevelser i museets konton i sociala medier, via nyhetsbrevet och på webbplatsen. Utöver det finns även Nationalmuseums omfattande föremålsdatabas, bildarkiv och Nationalmuseum Visitor Guide App där det går att följa konsten från 1500-talet fram till i dag.

Nationalmuseum
Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar
16 juni 2020 – 21 februari 2021
Under åren 2015–2018 skapade Pär Engsheden fyra uppmärksammade klänningar till Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Designprocessen utvecklades i ett ovanligt nära samarbete mellan kreatör och bärare. Nu visas de ikoniska plaggen tillsammans med de accessoarer som Danius bar till dem samt Carl Bengtssons fotografier av henne iförd klänningarna. Utställningen är producerad i nära samarbete med Pär Engsheden samt Sara Danius och hennes familj.

Arkadien – ett förlorat paradis
17 september 2020 – 17 januari 2021
Det är inte bara natur som visas i klassiska landskapsmålningar från 1600-talets Italien och Frankrike. Målningarna innehåller ofta även berättelser och symboler från sagor, litteratur och filosofi. Genom att återupptäcka berättelserna går det att ta del av en svunnen värld, men också möten med många likheter med vår egen tids funderingar kring natur, klimat och landskap. Utställningen innehåller över 100 verk, både från museets egna samlingar och inlånade från internationella museer. Bland annat visas konstnärer som Claude Lorrain, Antoine Watteau, Salvator Rosa och Nicolas Poussin.

Gustavsbergs Porslinsmuseum
Lisa Larson
23 juni 2020 – 11 april 2021
Lisa Larson är kanske Sveriges mest kända keramiker och hennes figuriner säkert de mest folkkära. Hennes adventsbarn och katter pryder många hem. I den första tillfälliga utställningen efter återöppningen av det nyrenoverade Gustavsbergs Porslinsmuseum visas cirka 200 föremål från konstnärens tid på Gustavsbergs porslinsfabrik 1954–1980. Det är näst intill omöjligt att redovisa hela Lisa Larsons karriär i föremål. Istället gör utställningen nedslag i kända och kanske mindre kända verk och ger därmed inblick i arbetet bakom figurinerna – från unikat till serier, från inspiration till produktion, hantverk och industri.

Nationalmuseum Jamtli
1700-tal – Sverige och Europa
18 juni 2020 – 11 april 2021
Utställningen handlar om relationerna inom konsten mellan Sverige och Europa under 1700-talet. Det var ett århundrade präglat av krig och svåra umbäranden, men också av framtidsoptimism, nyttotänkande och tron på vetenskap där konsten hängde nära samman med politik och diplomati. I utställningen tas bland annat krig och diplomati, handel och vetenskap, rokokons födelse, Gustav III i Italien, nyklassicismen och engelska influenser upp. Runt 180 verk från Nationalmuseums samlingar visas av konstnärer som Alexander Roslin, Johan Tobias Sergel, Carl Hårleman, Louis Jean Desprez, Angelika Kauffmann, Carl August Ehrensvärd, Pehr Hilleström, Elias Martin och Carl Fredrik von Breda.

Läckö slott
Hanteras varsamt – fragilt, flyktigt, förgängligt
13 juni – 30 augusti 2020
Under århundradenas lopp har människan arbetat med det fragila, det flyktiga och det förgängliga inom bildkonst och konsthantverk. Konstnärer har experimenterat med material och teknik för att hitta nya uttrycksätt. Det fragila har ibland varit ett mål och en estetisk kvalitet, både som process och som tillstånd. I utställningen visas ett hundratal föremål från Nationalmuseums samlingar och nedslag görs i såväl Läckös storhetstid under 1600-talet som i vår egen samtid.

Källa: Nationalmuseum, Stockholm, Jämtland, Västergötland