Nationalmuseum - 1700-tal – Sverige och Europa

Carl Fredrik von Breda, Gustav III, porträttstudie, 1787. Foto: Nationalmuseum.

Den nya utställningen som öppnar på Nationalmuseum Jamtli handlar om relationerna inom konsten mellan Sverige och Europa under 1700-talet. Ett slottsbygge, en teaterkung och skickliga diplomater var alla viktiga ingredienser i 1700-talets blomstrande kulturliv. I utställningen går det att lära sig mer om konstnärerna som tog rokokon till Sverige, och de som lämnade landet för lysande karriärer vid kontinentens hov.

Utställningen tar dig med genom ett århundrade präglat av krig och svåra umbäranden, men också av framtidsoptimism, nyttotänkande och tron på vetenskap där konsten hängde nära samman med politik och diplomati. Nya idéer och konstnärer kom bland annat från Frankrike till Sverige för att delta i bygget av det nya kungliga slottet i Stockholm i början av seklet. Utställningen tittar också närmare på den direkta påverkan som Gustav III hade på kulturen under senare delen av århundradet. Samtidigt som fransmännen kom till Sverige reste svenskarna ut i Europa. Flera konstnärer gjorde karriärer som hovmålare. Utöver konstnärliga talanger bidrog social begåvning och sinne för affärer till positioner i samhällets toppskikt. Den klarast lysande stjärnan var Alexander Roslin, som efter bara ett drygt år i Paris (1753) valdes in som ledamot i den franska konstakademien. På hemmafronten skildrade konstnären Pehr Hilleström vardagliga scener från såväl bruksmiljöer som kök och salonger.

HZ0001-1959jpgLouis Jean Desprez, Stormningen av Slottet Tre kronor, Scen ur operan Gustav Vasa,

Utställningen tar upp teman som krig och diplomati, handel och vetenskap, rokokons födelse, Gustav III i Italien, nyklassicismen och engelska influenser. Konstnärer som Alexander Roslin, Johan Tobias Sergel, Carl Hårleman, Louis Jean Desprez, Angelika Kauffmann, Carl August Ehrensvärd, Pehr Hilleström, Elias Martin och Carl Fredrik von Breda visas. Totalt är det cirka 180 verk från Nationalmuseums samling av svensk och fransk 1700-talskonst som ingår: porträtt, landskaps- och stillebenmåleri, vardagliga interiörbilder, men även teckningar, unika skisser och ritningar, som aldrig tidigare ställts ut. Dessutom ingår porslin och fajans, guldsmide samt möbler och andra konsthantverksföremål.

Utställningen 1700-tal – Sverige och Europa visas på Nationalmuseum Jamtli i Östersund 19 juni – 11 april 2021.

Källa: Nationalmuseum, Jämtland, Östersund

19/6 - 11/4 2021

Adress: Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm

E-Post: info@nationalmuseum.se