Moderna Museet - Konstnärerna tar över: ateljébesök

Runo Lagomarsino i sin ateljé i Malmö. Foto: Lotten Pålsson

Efter succén med Moderna Museets Soffvisningar, där personal från museet under en digital direktsändning visar valda konstverk, kommer nu en fortsättning. I Konstnärerna tar över: ateljébesök får vi följa med in i konstnärers arbetsrum i en digital dialog där tittarna kan få ställa frågor. Första direktsändningen sker från Runo Lagomarsinos ateljé i Malmö.
 Följ med in i ateljéerna där några av de konstnärer som finns representerade i Moderna Museets samling skapar. Under det digitala besöket finns också chansen att ställa frågan som du kanske alltid velat ställa: Hur går skapandeprocessen till? Ska det vara stökigt eller ordning i en ateljé? Vad har en konstnär för arbetstider? I Konstnärerna tar över: ateljébesök får publiken komma närmare konstnären i hens egen skapandemiljö.

- I våra andra livesändningar får tittarna följa med och ställa frågor till vår erfarna museipersonal som visar konsten på museet, berättar Miriam Ekwurtzel, digital kommunikatör och projektledare. Nu låter vi konstnärerna själva styra livesändningen och vad de vill visa och prata om. Det blir ett nytt, mer intimt perspektiv på konsten som inte är filtrerad genom museet. Som tittare får man också chansen att ställa sina frågor direkt till konstnären.

- Att få besöka en konstnärs ateljé, arbetsplats eller studio är något speciellt, fortsätter Helena Åberg, förmedlingsintendent och projektledare. Ofta när en ser ett färdigt konstverk, av vilket slag som helst, så sätts fantasin igång om hur processen har gått till, hur det är gjort, var fick konstnärens sin idé, hur påverkas arbetet av pågående samhällsdebatter... Att vi nu bjuds in till konstnärers arbetsplatser, runt om i Sverige och även internationellt är en ynnest.

Den första livesändningen sker fredagen den 13 november klockan 15 ifrån Runo Lagomarsinos ateljé i Malmö. Förra året mottog Runo Lagomarsino (född 1977 i Lund) Moderna Museets Vänners skulpturpris. I sin konst utgår han ofta från igenkännbara, traditionella, former som angrips, förskjuts, granskas och konfronteras, för att visa hur till synes oskyldiga bilder och objekt genomkorsas av politiska kraftlinjer och ständigt bör bli föremål för omtolkningar. Han arbetar ofta konceptuellt och blandar skulptur, installation, performance, teckning och videokonst. I verket AmericAmnesia (2017) i Moderna Museets samling har han på en av museets väggar stämplat in frasen ”America Amnesia” [Amerika Minnesförlust] i långa rader tills dess att det täcker hela väggen. Det är bokstäver som bildar tecken, ord, en fras, ett påstående och ett mönster.

Fredagen den 20 november klockan 12 äger livesändningen rum från Katarina Pirak-Sikkus ateljé i Jokkmokk. Pirak Sikku (född 1965 i Jokkmokk) bevittnade demonstrationerna när provsprängningar för mineralutvinning genomfördes i Gállok/Kallak utanför Jokkmokk 2013. Vid ett av polisens ingripanden lade hon ut stora vita markdukar framför demonstranterna. När poliser, demonstranter, åklagare och företrädare för gruvbolaget gick och körde över ytan dokumenterades deras spår. Duken har på så sätt blivit ett samtida frottage som bär minnet av både naturen och händelserna. Gallók – Kallak (2013) visas just nu i Moderna Museets samling.

Fredagen den 4 december klockan 12 sker direktsändningen från Kajsa Dahlbergs ateljé i Bergen i Norge. Dahlberg (född 1973 i Göteborg) har gått igenom samtliga exemplar av Virginia Woolfs feministiska klassiker Ett eget rum som funnits tillgängliga på svenska bibliotek. Alla de kommentarer och understrykningar som läsare gjort i dessa offentliga exemplar har Dahlberg sedan kalkerat. Resultatet är en ny upplaga med manuellt transkriberade läsarkommentarer från närmare femtio års svensk historia. Ett eget rum/Tusen bibliotek (2006) visas just nu i Moderna Museets samling.

Alla sändningar sker på Moderna Museets Facebook-sida.

Moderna Museets soffvisningar fortsätter att äga rum på torsdagar kl 12. För aktuellt program, besök Moderna Museets webbplats.

Källa: Moderna Museet, Malmö, Stockholm