Moderna Museet - Fly In League With The Night

Lynette Yiadom-Boakye, Tie the Temptress to the Trojan, 2018 © Lynette Yiadom-Boakye

Sommaren 2021 visar Moderna Museet den första större retrospektiva utställningen med den brittiska konstnären och författaren Lynette Yiadom-Boakye (född 1977). Fly In League With The Night, presenterar ett åttiotal målningar och verk på papper. Urvalet spänner över konstnärens hela karriär - från avgångsutställningen vid the Royal Academy of Arts i London 2003 fram till idag.

Lynette Yiadom-Boakye gör figurativa målningar med omväxlande källmaterial som utgångspunkt. Hon arbetar i olja på duk eller grovt linne och har utvecklat sin metod framför allt genom att skapa ett eget språk av penselföring, färg, skala och komposition. Hennes konstruerade karaktärer framstår som förslag på personer skapade utifrån konstnärens minnen och fantasi, med inspiration från bilder, teckningar och fotografier. Målningarnas medvetet mångtydiga gestalter ser ut att befinna sig i ett tidlöst tillstånd där dåtid, nutid och framtid upplöses, och deras individuella historier lämnas öppna för betraktaren att formulera.

Utställningen är organiserad av Tate Britain i samarbete med Moderna Museet, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen i Düsseldorf och Mudam Luxembourg Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean.

Källa: Moderna Museet, Stockholm

12/6 2021 – 5/9  2021

Adress: Skeppsholmen, Stockholm. Huvudentré: Exercisplan 4.
E-Post:
Service: Kafé, restaurang, bibliotek, butik