Moderna Museet - Drawn 1975–1993

Leonilson, Ideal Vouge (Fanzine), 1976 © Projeto Leonilson, Foto: Rubens Chiri

José Leonilson (1957–1993) skapade sin personliga och poetiska vision under en tid av politisk och social omvälvning i sitt hemland Brasilien. Under mitten av 1980-talet var han en av de ledande konstnärerna inom Geração 80 (”80-talsgenerationen”) som återfann “glädjen till måleriet” efter den tjugo år långa militärdiktaturens fall. Utställningen blir den första stora retrospektiven av Leonilsons verk i Europa och innehåller 250 verk, från konstnärens tidiga måleri fram till de intima broderier som han gjorde under de sista åren av sitt liv. När Leonilson diagnostiserades med AIDS 1991 började hans konstnärskap, som liknar en dagbok, vittna om hans vacklande hälsa och tankar om döden.

Utställningen är producerad av KW Institute for Contemporary Art i Berlin tillsammans med Moderna Museet, Malmö Konsthall och Museu de Arte Contemporânea de Serralves.

Källa: Moderna Museet, Stockholm

13 mars 2021 – 23 maj 2021

Adress: Skeppsholmen, Stockholm. Huvudentré: Exercisplan 4.
E-Post:
Service: Kafé, restaurang, bibliotek, butik