Mjellby konstmuseum - Vilhelm Bjerke-Petersen

Vilhelm Bjerke Petersen, Porträtt av målaren Elsa Thoresen, 1937

Det har inte gjorts någon större separatutställning med konstnären Vilhelm Bjerke-Petersen på många år, men nu är det dags.

Utställningen på Mjellby konstmuseum mellan den 19 september 2020 och den 31 januari 2021 presenterar en bred bild av den danske målaren, teoretikern och formgivaren- från hans tidiga skolningsår, genom surrealismen och fram till det sena abstrakta måleriet.

Utställningen är en samproduktion mellan Mjellby konstmuseum och Øregaard museumoch som lägger vikt vid Bjerke-Petersens inflytande och påverkan på den nordiska surrealismen samt hur han verkade för att sprida den internationellt. En del i utställningen lyfter dokumentärt material. Detta är sammanställt av den danska konsthistorikern Johan Zimsen Kristiansen.

Av flera anledningar är det angeläget att lyfta Bjerke-Petersens konstnärskap just nu och på Mjellby konstmuseum. Det finns starka kopplingar mellan honom och Halmstad, genom hans vänskap med medlemmarna i Halmstadgruppen och genom att han i perioder bodde i Halmstad.

Källa: Halmstads Kommun, Mjellby Konstmuseum, Halland, Mjellby

19/9 - 31/1 2021