Malmö Konsthall - Ceija Stojka

Malmö Konsthall. Ceija Stojka. Utan titel, 1995. Collection Antoine de Galbert, Paris. © Célia Pernot


Malmö Konsthall presenterar i vår den romska konstnären och författaren Ceija Stojka (1933–2013). Med utgångspunkt i utställningen vill konsthallen öka kunskapen om den bortglömda romska Förintelsen och om romernas historia i Sverige och Malmö, som i oktober står värd för den internationella konferensen för Förintelsens hågkomst.

Utställningsperiod: 30.1.21–18.4.21. OBS! Malmö Konsthall är tillfälligt stängd till den 31 januari och avvaktar besked från Malmö stad gällande öppning den 1 februari.

Ceija Stojka (1933–2013), uppvuxen i en kringresande romsk familj i Österrike, var knappt tio år gammal när hon blev deporterad till Auschwitz med sin mamma och andra familjemedlemmar. Hon överlevde tre koncentrationsläger (Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück and Bergen-Belsen) innan befrielsen från nazisterna, som utplånade nästan hela hennes släkt. Först närmare fyrtio år senare bröt hon tystnaden och började, som en av de första romska kvinnor någonsin, berätta om sina minnen och upplevelser av Förintelsen under den nazistiska regimen. I flera böcker och över tusen målningar och teckningar har hon skildrat sin barndom.

I utställningen på Malmö Konsthall presenteras cirka 140 verk, tillsammans med hennes texter. Utställningen är tematiskt organiserad och följer Ceija Stojkas liv: före, under och efter kriget. Ceija Stojka saknade utbildning som författare och konstnär, hon var självlärd och målade snabbt med pensel eller med händerna. Styrkan i hennes verk ligger i hur hon låter ord och färg skildra ett barns känslor och upplevelser av Förintelsen. ”Auschwitz sover bara”, skrev Ceija Stojka 1994 på baksidan av en av sina målningar. För henne var det viktigt att inte glömma, och att påminna kommande generationer om att det kan hända igen.

Utställningen görs i samarbete med Ceija Stojka International Fund och i dialog med Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) i Malmö. Curatorer är Noëlig Le Roux och Xavier Marchand. Utställningen med Ceija Stojka blir den första stora presentationen av hennes verk i Sverige.


Tider

30/1. 21–18/4. 21

Info
Adress: S:t Johannesgatan 7, 205 80 Malmö
Telefon: 040-34 60 00
E-Post: info.konsthall@malmo.se
Till Hemsida
Service: Kafé, bokhandel och restaurang
Källa: Malmö Konsthall. Skåne