Kulturparken Småland, Sommaren

Sommarkortet 2020 ger fritt antal besök på Kronobergs slottsruin under hela sommaren

Firar du semester på hemmaplan i år? Är du nyfiken på Kronobergs historia? Vill du besöka sköna utflyktsmål? Kulturparken Småland har fyra museer öppna hela sommaren - varje dag!

- Jag vill hälsa alla varmt välkomna till Kulturparken Smålands samtliga besöksmål i sommar. Hos oss hittar du flera nya och spännande utställningar. Vi tycker det är viktigt att länsmuseet håller öppet och är tillgängligt för både hemesterfirare och turister, inte minst i denna speciella tid. Vi kan utlova kulturella upplevelse utöver det vanliga både inne och utomhus, såväl för gammal som ung, säger Lennart Johansson, länsmuseichef Kulturparken Småland.

"Glas med förmåga att trollbinda" - Smålandsposten 2020-05-16

På Sveriges glasmuseum och Smålands museum är årets stora exklusiva sommarutställning "Orrefors skatter". Orrefors var bruket som under 1900-talet gav svenskt glas världsrykte. I utställningen "Orrefors skatter" kan Sveriges glasmuseum visa upp ett urval av de mest intressanta och unika verk som Orrefors glasbruk någonsin producerat. Här visas verk som varit dolda i arkiv och förvaringsutrymmen i många år och som först nu fått komma fram i ljuset för att visas upp i sin fulla prakt igen. Exempelvis möter vi Simon Gates makalöst detaljerade Bacchuståget, Eva Englunds vackra graalvaser och Vicke Lindstrands spännande mykeneteknik.

Att söka nuet - Hans Frodes "Gas i glas"

Sveriges glasmuseum har nöjet att få presentera Hans Frodes utställning "Gas i glas". Frode visar antikt inramade målningar på planglas med gjutna applikationer av glas, upplysta genom bakomliggande, olikfärgade neonrör. Utställningens tema är klassiska stilleben i kontemporärt utförande.

Kronobergs historia i Kulturparkens poddradio

Under våren har Kulturparken Småland blivit med poddradio. I sommar tar podden semester för att återkomma igen till hösten. Elva avsnitt om Kronobergs kulturhistoria har det blivit så här långt.  Glas, arkeologi, mörka Småland, pest och fett är ämnen som nu går att göra djupdykningar i via vårt digitala arkiv av poddsändningar. Alla avsnitt går att lyssna på via Kulturparkens hemsida https://kulturparkensmaland.se/podd/ , eller via Spotify och motsvarande streamingtjänster.

Sommarlovsaktiviteter för barn och unga

För barn och unga blir det sommarlovsaktiviteter på Kronobergs slottsruin från och med 22 juni till 16 juli. I sommar blir det en skattjakt som samtidigt tar barnen med på en visningen av den gamla slottsruinen. Mer om tider och datum för skattjakten hittar du här: https://kulturparkensmaland.se/2020/05/12/skattjakt-kronoberg/?p=6738/

Guidningar av Kronobergs slottsruin

Det blir också guidningar för vuxna på Kronoberg i sommar. Arkeolog Åsa Alering och historiker Håkan Nordmark tar med dig på en tidsresa där renässansslottet Kronoberg står i centrum. Guidningarna sker både dagtid och kvällstid mellan 22 juni till 17 juli.

I skuggan av Vasa på Kronobergs slottsruin

Kronobergs slottsruin som en gång i tiden utgjorde gränspost mot Danmark har en spännande historia kring kung Gustav, Vasaätten och Nils Dacke, inte minst då det var från Kronoberg som Dacke ledde Dackefejden under 1540-talets början. Utställningen visar även slottets utveckling över tid - från liten biskopsborg på 1300-talet, till modernt slott under 1500-talet, till ruin redan under 1600-talet. Vi får följa med från det att man på allvar börjar satsa på slottet och dess försvarsfunktion, till det att rikets gräns flyttas söderut och slottet inte längre fyller samma funktion, och istället blir till stenbrott åt nya byggnader inne i Växjö stad.

Orolig är jorden på Hjärtenholms lantbruksmuseum

Sommarens utställning tar arvet från tidigare år vidare och undersöker hur man kan väcka liv i en och samma plats flera gånger om. Även i olika tillstånd. Orolig är jorden vill väcka tankar kring natur, kultur, identitet och tillhörighet.

Ångaren Thor - En oförglömlig resa i tid och rum

Sommartid trafikeras Helgasjön av Ångaren Thor. Välkommen att njuta av en tur ombord och slussa vid Sveriges sydligaste sluss i Åby. Under resan får du möjlighet att lära dig mer om ångbåten, Helgasjön och Kronobergs slottsruin. Turerna avgår från Kronobergs slottsruin, vilket också är Thors hemmahamn.

Sommarkortet 2020 - ditt guldpass till hemestern

Kulturparken Småland lanserar i år Sommarkortet 2020 - ditt guldpass till hemestern. Du får fri tillgång till samtliga fyra museer under hela sommaren: Smålands museum, Sveriges glasmuseum, Kronobergs slottsruin och Lantbruksmuseet Hjärtenholm (Alvesta). Kortet kostar 150 kronor och köps i receptionen på Smålands museum eller på Kronobergs slottsruin. Se en utställning i veckan, eller en om dagen!

- För mindre än 2 kronor per dag får den som semestrar på hemmaplan obegränsad tillgång till intressanta upplevelser. Sommarkortet vänder sig till alla som är nyfikna på lokal historia och kultur, eller bara vill ha sköna utflyktsmål, säger Petter Ericsson, programansvarig Kulturparken Småland.

Källa: Kulturparken Småland