Kulturhuset Stadsteatern - Chromo Zones

Fotograf: Matilda Rahm Bildtext: Miljöbild i Chromo Zones av Shoplifter / Hrafnhildur Arnardóttir. Utställning 18 september 2020–17 januari 2021 i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern

Shoplifter / Hrafnhildur Arnardóttir är en av Islands ledande konstnärer. Hennes tvärvetenskapliga och kreativa kraft bryter gränserna mellan visuell konst, performance, mode, traditionellt hantverk och design. I utställningen Chromo Zones bjuds besökaren in till en upplevelse med alla sinnen!

– Det känns fantastiskt att får öppna upp Kulturhuset Stadsteatern med ett platsspecifikt verk av konstnären Shoplifter. En utställning som bjuder in oss i en färgsprakande värld där vi får glömma vardagen för en stund, säger Maria Patomella, konstnärligt ansvarig för Konst/ Design på Kulturhuset Stadsteatern.

Med sina unika och storskaliga installationer av hår slog Shoplifter igenom på den internationella konstscenen. I sitt arbete utforskar hon teman som fåfänga och självförverkligande och ifrågasätter skönhetsideal med lekfullhet och mystik.

– De färgsprakande installationerna bildar miljöer, boningar eller nästen som aktiverar sinnena, kroppsligt, med känsel-, hörsel- och synintryck. Chromo Zones bjuder in dig att vandra runt bland de skulpturala boningarna och uppleva texturen och färgerna som når din hjärna genom näthinnan, vilket får oxytocinet att utsöndras i kroppen – ett lyckoämne som gör oss lugna och trygga. Lyckokänslan är en läkande, översinnlig flykt in i din egen föreställningsvärld där du är slutmålet, säger Shoplifter / Hrafnhildur Arnardóttir.

Shoplifter / Hrafnhildur Arnardóttir (f.1969) representerade Island på Venedigbiennalen 2019 med installationen Chromo Sapiens. På senare år har hon gjort soloutställningar på SCAD Museum of Art i Savannah, USA (2020), Reykjavíks konstmuseum, Island (2020), Kiasma – museet för nutidskonst, Finland (2019), Islands nationalgalleri (2017) och Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, USA (2017), för att nämna några. Hon samarbetar ofta med musiker och kommersiella varumärken, inklusive Björk.

Utställningen är producerad av Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med konstnären och hennes team. Ljudlandskap av Skúli Sverrisson, Shoplifter / Hrafnhildur Arnardóttir och Teenage Engineering. Särskilt tack till Nyckelviksskolan och Konstfack.

Källa:  Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

22/9 – Till mitten av januari 2021

Adress: Sergelgatan, 111 57 Stockholm
E-Post: kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se