Kulturen - TILT! – Flipperspelens kultur och historia

Foto: Kulturen

Under 1960- och 70-talen fanns flipperspelen överallt – på kaféer, restauranger och i bowlinghallar. Ungdomar hängde i spelhallar och många äldre förfasade sig. Idag är spelen omhuldade nostalgiobjekt som återfinns hos privatsamlare. Utställningen berättar om flipperspelens och flipperspelandets historia i Sverige, och visar upp konstnärliga motiv som pryder flipperspelens backboxglas och spelplaner. Här visas också hela flipperspel och vissa får man provspela!

Historiskt fynd visas för första gången Industri-Aktiebolaget UMA var ett företag i Åmål, som bland annat tillverkade sängar. Ingenstans verkar det finnas dokumenterat att man där – gissningsvis i slutet på 30-talet – också tillverkat ett flipperspel, som man givit namnet Diamant. Men vid en lagerröjning 2019 hittades spelet av en tillfällighet av Urban Berg och Joakim Samuelsson från Jönköping. I samband med invigningen av TILT! på Kulturen i Lund är det också första gången – i alla fall i modern tid – som detta spel visas upp.

TILT! – Flipperspelens kultur och historia är producerad av två av landets storsamlare och kännare av flipperspel, Mats Holmqvist och Claes Johansson, i samarbete med Västergötlands museum.

Källa: Kulturen i Lund, Skåne, Lund

26 september 2020–21 februari 2021