Kulturen - Mopeden – en svensk designhistoria

Mopeden – Skiss av Björn Karlström

Här visas folkhems-ikonerna och de lekfulla experimenten, succéer och fiaskon. Vilka var det som designade och varifrån kom inspirationen?

Mopeden är ett fenomen i svensk nutidshistoria. Den skapades 1952 som ett billigt bruksfordon för vanligt folk. På kort tid såldes hundratusentals mopeder. Snart stod också 15-åringen och suktade i cykel- och sportaffären. Då dög det inte med en simpel cykel med hjälpmotor. De svenska tillverkarna svarade med – design! Plötsligt kunde 50-kubikaren vara en rymdraket – med toppfart på 30 km/h.

Hur hänger Margrethe-skålen och Hasselbladskameran ihop med svenska mopedklassiker? Kan man se linjerna från en Saab 99 i en Husqvarna moped? Här visas klassiska mopeder och aldrig tidigare visat material ur arkiven. Vi berättar om anonyma designhjältar och kända stjärnor som Sixten Sason, Björn Karlström, Sigvard Bernadotte och Pelle Petterson.

Källa: Kulturen i Lund, Skåne, Lund

26 september 2020–28 februari 2021