Kulturen - Min kopp

Foto: Stefano Cappelletti.

Den 14 november öppnar utställningen Min kopp i caféet på Kulturen i Lund. Vi visar 16 handgjorda keramiska kaffekoppar av formgivare och keramiker från Öresundsregionen och Bornholm.

I september gjorde vi en Open Call och efterlyste handgjorda kaffekoppar från regionen kring den dansk/svenska gränsen. De som var intresserade fick börja med att skicka in en bild på koppen de skulle vilja ställa ut. Keramikern Pernilla Norrman är en av dem som kommer att visa upp sin kopp i utställningen.

– Det blir roligt att få delta i utställningen med min kopp, säger hon.

Kaffekoppen är ett objekt som många svenskar och danskar håller i och håller av, varje dag. Kaffekoppen är förknippad med samvaro, fika, ”hygge” och den nödvändiga samtalspausen. Utställningen undersöker i liten skala hur omgivningarna, skaparens tankar och de platsbundna traditionerna präglar uttrycket i den handgjorda keramiken.

Den person som har varit ansvarig för att välja kopparna är danska studenten Linnea Christensen, som den här hösten praktiserar på Kulturen. I samband med utställningen har hon rest runt i sydvästra Skåne, i Köpenhamn och på Bornholm för att lära sig mer om regionens keramik.

– Det har været utroligt spændende at møde så mange forskellige keramikere og formgivere fra både Sverige og Danmark. At høre deres tanker om keramikken og kopperne har åbnet mine øjne for hvor meget der egentlig ligger bag en kaffekop, säger Linnea Christensen.

Utställningen invigs den 14 november, med begränsat antal platser och förbokning via kulturen.com för dem som vill lyssna på invigningstalen kl 13 och kl 14. Caféet bjuder på gratis kaffe kl 13–16. En del av kaffekopparna kan man köpa i Kulturens museibutik.Deltagande keramiker:

Amalie Bjerno (SE/DK)

Charlotte Haupt (DK)