Kristinehamns konstmuseum - KATJA OF SWEDEN

Foto. Fotograf okändKristinehamns konstmuseum visar utställningen KATJA OF SWEDEN, Sveriges första internationellt kända modedesigner med omslag på världens ledande modemagasin, uppmärksammade modevisningar och en egen avdelning på det exklusiva varuhuset Saks Fifth Avenue i New York. Utställningen som producerats av Kulturen i Lund lyfter fram det första svenska modemärket som blev internationellt framgångsrikt och gör nedslag i Katja of Swedens färg- och mönsterrika design och fångar tidsandan från 1960- och 1970-talen.

I denna färgsprakande utställning visas modeskaparen Katja Geigers kläder och skor samt journalfilm och modefotografier av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner. I korta filmklipp berättar samarbetspartners, designers och modekännare om Katjas betydelse för svenskt mode – designern Carin Rodebjer, Damernas Världs förra chefredaktör Martina Bonnier, formgivarna Carl Johan De Geer och Sven Fristedt, modehistorikern Tonie Lewenhaupt, Beckmans Designhögskolas rektor Karina Ericsson Wärn samt Katjas barnbarn Lotta Stensson, som också är modedesigner.

– Kulturens samlingar inspirerade Katja Geiger, och det var självklart för henne att donera sin sparade design till Kulturen. Det är roligt att vår vandringsutställning nu ger fler möjlighet att ta del av Katja of Swedens färgsprakande och nyskapande design, säger intendent Charlotte Åkerman på Kulturen i Lund.

Utställningen kommer direkt från Röhsska museet i Göteborg som visat utvalda delar av utställningen i sommar, men först visades den hos Kulturen i Lund, som producerat utställningen. På Kristinehamns konstmuseum visas utställningen i sin helhet mellan 24 oktober till 24 januari.

– Vi är fantastiskt glada att vi får visa utställningen Katja of Sweden hos oss på Kristinehamns konstmuseum. Katja var en pionjär, och hon banade väg för den moderna kvinnan i sin samtid, för kvinnor idag. Hon ville ge kvinnor kläder med hållbar funktion, kläder som inte begränsade kvinnan, som var praktiska och bekväma på arbetet och i hemmet, men hon gav aldrig avkall på estetiken eller det visuella, säger Lena Örtlund, intendent på Kristinehamns konstmuseum.

Mode och konst- ett gemensamt intresse i det visuella
Konst och mode kan hjälpa oss förstå det vi har omkring oss, här i vår samtid. Modet speglar vår samtid där konst och mode har en relation och lever i symbios – båda har ett gemensamt intresse i det visuella. Modet har också av tradition varit ett kreativt hantverk med sömnad och broderi. Identitet är också ett viktigt begrepp som intresserar både modet och konsten.

– Mode kan vara konst, och det vill vi lyfta med utställningen Katja of Sweden på Kristinehamns konstmuseum, säger Lena Örtlund.

Inrymt i en gammal panncentral, på det före detta sjukhusområdet Marieberg, ligger Kristinehamns konstmuseum med utsikt över Vänerns glittrande vatten.

Under åren har museet visat utställningar med storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse och Alvar Aalto arbetar vi främst med att visa konstnärskap från den idag aktuella konstscenen. Genom att museet, tillsammans med vår vänförening, delar ut ett årligt stipendium finns också utrymme för oetablerade konstnärer att få visa sitt konstnärskap.

Kristinehamns konstmuseum slog upp portarna 1997 på området Marieberg. Område har under årens lopp varit en plats för verksamheter av vitt skilda slag. Under större delen av 1900-talet låg här ett större mentalsjukhus. En före detta terapiavdelning högst upp i en byggnad fick till en början fungera som museets utställningslokaler.Källa: Kristinehamns Konstmuseum, Värmland, Kristinehamn


  


Tider
24/10 - 24/1  2021
Info
Adress: Doktor Enwalls Väg 13, 681 37 Kristinehamn
Telefon: 0550-882 00
E-post: infokonstmuseum@kristinehamn.se

Service: Kafé, restaurang, butik