Konstakademien - Kajsa Mattas

Fotograf/Källa  Bo Gyllander

När man närmar sig en skulptur av Kajsa Mattas ställs man inför tystnad och närhet. Hennes gestalter är osmyckade, odetaljerade, råa ibland – ändå, i stillheten, dessa starka uttryck, direkta tilltal, beröring. Möten!

Carl Otto Werkelid

17 oktober - 22 november visar Konstakademien en retrospektiv utställning med skulptören Kajsa Mattas som nyligen tilldelades 2020 års Sergelpris. Skulpturpriset har delats ut vart femte år sedan 1945 och hon är den andra kvinnan som tagit emot utmärkelsen. Tidigare kvinnlig mottagare var skulptören Eva Lange, 2015.

I Kajsa Mattas skulpturer finns ett renodlat formspråk, avklarnat och nära tidlöst. Hon använder sig ofta av material som gips, keramik och betong och arbetar fram sina gestaltningar i en process genom att knåda, hugga och skära ut sina monumentala skulpturer. Hennes offentliga verk kan ses på ett flertal platser i Sverige; vid Östra Ågatan i Uppsala, Slottsparken i Örebro, Motala kyrka och Görvälns slottspark.

Utställningen omfattar ett trettiotal verk varav flera är nyproducerade och visas tillsammans med verk från 1985 och framåt. Med hänsyn till pandemin kommer utställningen att öppna utan särskild invigning.

Idéer kan komma ur hennes meditationer, hon är katolik sedan länge. Hennes bildvärld har inte befolkats så som den blivit till följd av uppdrag, utan för att hon behövt den. Det har med grundelementen att göra. Hon ger sig inte, sneglar inte, är trofast sina drivkrafter och erfarenheter – och man kan få för sig att oskrivna minneslappar från tidig ålder spelar roll.

Carl Otto Werkelid

Källa: Konstakademien, Stockholm