Järnvägsmuseet Kristianstad, Landins Cykelverkstad

Landins cykelverkstad på Järnvägsmuseet Kristianstad. Foto: Elin Edenborg/Regionmuseet i Skåne

Landins Cykelverkstad var under flera årtionden en institution i Kristianstad. Generationer av Kristianstadsbor har fått sina cyklar, mopeder och motorcyklar reparerade här – från det tidiga 1900-talet fram till slutet av 1960-talet. Nu återuppstår Landins Cykelverkstad som utställning på Järnvägsmuseet Kristianstad.

I utställningen kan besökarna uppleva dåtidens cyklar, sadlar, drev, hjul, verktyg och inredning från verkstan, och ett hantverk som i högsta grad är levande än idag. Här finns en del gamla cykelmärken och äldre cykelmodeller. Bland cyklarna finns Landins eget märke Express, men även klassiker som King och Rex. Vi kommer visa cyklar med olika konstruktioner, påhängsmotorer, mängder av olika nav, ekrar, nipplar med mera – ett riktigt ”eldorado” för den verklige cykelentusiasten.

Cykelverkstaden grundades av Axel Landin i början av 1900-talet och fanns genom åren på flera adresser i Kristianstad. Bland annat i korsningen Östra Boulevarden och Tivoligatan innan 1918 då verkstaden flyttade en sista gång, nu till Tivoligatan 8.

Axel själv drev verkstaden fram till 1950 då sonen Holger Landin tog över. Verksamheten utvecklades till en verkstad som reparerade det mesta – från cyklar, mopeder och motorcyklar till skivspelare och symaskiner.

I slutet av 1960-talet stängde Holger Landin verkstaden för gott. Den lämnades orörd fram till 1983 då Regionmuseet och Malmö Tekniska museum tillsammans köpte in inventarier och utrustning i syfte att bevara detta stycke unika cykel- och lokalhistoria.

Det innebär att Regionmuseet har haft verkstaden magasinerad i mer än 30 år innan utställningsproducenten Marie Schönhult lät plocka fram den igen.

Här på Järnvägsmuseet vill vi som vanligt visa något för ”nördarna”, säger hon. Den här gången flyttar vi fokus från tåg mot cyklar, men även tågentusiasterna kan känna igen sig bland utställningens alla prylar och mojänger."

Landins Cykelverkstad är så rik på cykelhistoria och spännande föremål att den kommer att den kommer att visas i tre år på Järnvägsmuseet. Varje år med en ny inriktning. Varmt välkommen till den första upplagan!

Moderna cyklar

Inte bara gamla cyklar visas i år. Cykelcentralen visar en specialutrustad Skeppshultscykel och en helt ny, svensk uppfinning, Zipforce visas med. Zipforce är enkelt förklarat en motor som du hänger på din vanliga cykel för att göra den till en elcykel.

För familjerna

Nytt för de yngsta på Järnvägsmuseet är lekvagnen där kan barnen leka och stoja i Pettsons och Findus verkstad!  Även om Landins Cykelverkstad inte alls är lika rörig som Pettsons kan vi lova att det finns vissa likheter. Under hela sommaren har vi en tävling för barn där man ska räkna mucklor som har gömt sig på Järnvägsmuseet. Dragning i tävlingen kommer ske efter den 22 augusti.

Programpunkter

24 juni • 18.00 Invigning. Ordförande i Kristianstads kultur- och fritidsnämnd Lena Ohlsson (M) inviger utställningen.

27 juni • 11.00–17.00 Aktiveter på hela museet. Pettsson besöker museet för att snickra och läsa sagor. Lilla ångloket kör på området. MfÖSJ kommer att visa olika dressiner och berätta om deras användningsområde.

25 juli • 11.00–17.00 Aktiveter på hela museet. Pettsson besöker museet för att snickra och läsa sagor. Lilla ångloket kör på området. MfÖSJ berättar om olika vagnar och lok som finns i museets samlingar. Dessutom berättar de om de olika yrkesgrupperna som fanns inom järnvägen.

22 augusti • 11.00–17.00 Aktiveter på hela museet. Pettsson besöker museet för att snickra och läsa sagor. Lilla ångloket kör på området. MfÖSJ visar och berättar om de olika husen på museiområdet och deras användningsområde.

Under sommaren kommer vi även ha en liten verkstad på bottenplan där Lasse Sandström kommer att finnas lite då och då för att restaurera någon gammal cykel och/eller bygga ihop en cykel av delar från samlingen.

Källa:  Järnvägsmuseet Kristianstad