Hasselbladstiftelsen - 40 år

Malick Sidibé, 2003 års Hasselbladpristagare. Nuit de Noël, 1963 © Malick Sidibé


Hasselblad Award 40 years

För att fira 40-årsjubileet av Hasselbladpriset presenterar denna utställning verk av samtliga pristagare – från första mottagaren Lennart Nilsson, 1980, till 2020 års vinnare Alfredo Jaar. I samband med utställningen publiceras en jubileumsbok med förord av Sir Elton John, med planerad release i oktober. Utställningen är curerad av Dragana Vujanović Östlind.

Utställningen

Verken i utställningen visar ett brett spektrum inom fotografi; från det vetenskapliga och politiska till det personliga och intima, från gatan till studion, från det filmiska, poetiska och surrealistiska till det nyfikna och engagerade. Hasselbladpristagarna är konstnärer, innovatörer, aktivister, rebeller och legender som har format den moderna fotohistorien.

Majoriteten av vinnarna arbetar inom de klassiska genrerna av det dokumentära, porträtt, stilleben, gatu- och landskapsfotografi. Utställningen belyser dessa dominerande riktningar men också bredden av stilar och teman i prisets historia. Merparten av verken i utställningen finns i Hasselbladstiftelsens samling.

Hasselbladpriset

Priset delades ut för första gången 1980 och har blivit världens mest prestigefyllda pris inom fotografi. Idag består Hasselbladpriset av en miljon kronor och en guldmedalj. Det tilldelas inte för en viss stil, innehåll eller teknik – inte ens för användningen av en Hasselbladkamera. Erna och Victor Hasselblad, det visionära paret bakom den berömda kameran, initierade utmärkelsen med målet att hedra framstående fotografiska gärningar. När vi firar 40-årsjubileet av Hasselbladpriset firar vi pristagarnas betydelsefulla arbeten, men också fotografiet självt.


Källa: Hasselbladstiftelsen. Göteborg
Tider


11 september 2020–17 januari 2021


Info


Adress:  Götaplatsen SE-412 56 Göteborg

Telefon: 

E-Post:

Till Hemsida

Service: