Halmstads Konsthall - "365 porträtt av Jari"

Catti Brandelius utställning "365 porträtt av Jari" visas på Halmstads konsthall


Catti Brandelius är konstnär, performanceartist och sångerska. Ett kännetecken för hennes konstnärskap är att spegla vardagen på ett annorlunda sätt, att undersöka och ifrågasätta normer och invanda mönster. Genom sina olika alter ego diskuterar hon feminism, konst och politik.

Under perioden 22 oktober 2020 till den 12 januari 2021 har du möjlighet att se utställningen 365 porträtt av Jari av konstnären Catti Brandelius på Halmstads konsthall. I utställningen visas konstverk i flertalet tekniker så som film, musik, seriestrippar, teckningar och textila verk skapade mellan år 2017-2019.

Brandelius utforskar möjligheten att teckna någons porträtt i konstprojektet. Hon tar upp frågeställningar om subjekt och objekt; konstnären och den avbildade. Vems berättelse är det som räknas och vem ska konsten handla om? Vad innebär det att bli skärskådad och avbildad? Går det att rättvist teckna någon annans porträtt?

Med inspiration av Picassos relation med sin sista fru Jaqueline Roque, där Picasso under en period gjorde ett porträtt om dagen av henne, skildrar Catti Brandelius sin exmake Jari som hantverkare, grubblare och musiker. Skulpturen Kvinnohuvud i Picassoparken i Halmstads centrum är ett av Pablo Picassos alla porträtt av frun Jacqueline.

Det sägs ofta att konsten öppnar upp för nya perspektiv, att man genom konsten kan betrakta världen med någon annans ögon. Detta är något som Catti Brandelius har tagit fasta på. Genom sina olika skepnader – alter egon – diskuterar hon feminism, konst och politik. I karaktären Miss Universum, tidigare medlem i popbandet Doktor Kosmos, vänder hon upp och ner på hur en skönhetsmiss ska vara, som Profesora är hon en självproklamerad professor och folkbildare. Vidare kan vi se henne i Elitakrobaten, där hon utmanar en medelålders kropp – sin egen - att utföra avancerade gymnastiska övningar. I utställningen på Mjellby konstmuseum möter vi nu showtjejen, en ny gestalt, som vuxit fram som en kontrast till det ihärdiga och monotona i avbildandet av Jari.

Om konstnären:
Catti Brandelius (f. 1971 i Gävle) bor och verkar i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack 1997–2000 och på Kungliga Konsthögskolan 2007–2009. Hennes ursprungliga uttryckssätt var fotografi men Brandelius arbetar även bland annat med teckning, video, popmusik, screentryck, poesi och steppdans. Hon var medlem i popgruppen Doktor Kosmos 1991-2001 under artistnamnet Miss Universum. 


Tider
22/10 - 11/4.  2021

Info

Adress: Axel Olsons gata 3, 302 27 Halmstad
Telefon: 035-13 94 44
E-Post: halmstadskonsthall@halmstad.se
Till Hemsida
Service:


Källa: Halmstad Kommun, Halland, Halmstad