Hallands Konstmuseum - Lånat ljus

David Svensson, Old World Rise Again, 2012.


Den 24 oktober öppnar David Svenssons utställning Lånat ljus på Hallands Konstmuseum.
David Svensson inledde sin konstnärsutbildning på Fria Målarskolan i Halmstad. Redan frånbörjan fungerade måleriet som utgångspunkt i hans arbete. Trots senare materialval utan uppenbar koppling till måleri ser han sig själv fortfarande som en målare. Främst genom det återkommande intresset för ljus - ett sätt att utforska måleriet.

I utställningen på Hallands Konstmuseum visas bland annat verket Old World Rise Again, ett lysande, stadsliknande landskap byggt av flera hundra lampkupor i glas. Verket presenterades första gången i öppningsutställningen på Artipelag i Stockholm och ingår idag i Hallands Konstmuseums samling. Liksom lampkuporna har han också återanvänt sidor och omslag från äldre böcker som i skulpturala mönster på ogrundad målarduk får en ny innebörd, i ett nytt sammanhang. Här finns också flera verk i sammetstyg vars förmåga att reflektera ljus - beroende på hur man kammar de korta trådarna - ligger till grund för hans bearbetade motiv från kända italienska konstnärer som Giotto, Fra Angelico och Piero della Francesca. Dessa förlagor handlar ytterst om hur ljus i måleriet återger tredimensionella former, utan att ljuskällan är en elektrisk lampa eller levande låga. På så vis ges utställningstiteln Lånat ljus en dubbel innebörd.

David Svensson är född 1973 i Skillingaryd och är idag verksam i Malmö. Han har tidigare ställt ut på Moderna Museet, Malmö Konsthall, Artipelag, Malmö Konstmuseum och Hallands Konstmuseum (dåvarande Länsmuseet Halmstad). Han har utfört ett tjugotal offentliga verk i Sverige och finns representerad på en rad museer. Däribland Hallands Konstmuseum som utöver inköpta verk även mottagit en större donation från konstnären.

- Den mycket generösa donationen från David Svensson till Hallands Konstmuseum gör att vi i ett slag blir ägare till flera av hans nyckelverk. Det är en kollektion som på ett utmärkt sätt representerar de senaste tjugo åren i konstnärens produktion, och vi ser fram emot att kunna visa dem i olika sammanhang säger Magnus Jensner, chef vid Hallands Konstmuseum.

Utställningen Lånat ljus invigs på lördag 24 oktober kl 13 med samtal mellan museichef Magnus Jensner och David Svensson. Invigningen livestreamas på Hallands Konstmuseums facebooksida.Tider
24/10 – 28/2. 2021


Info
Adress: Tollsgatan 2, 302 32 Halmstad
Telefon: 035-16 23 00
E-Post: kansli@hallandskonstmuseum.se
Till Hemsida
Service: Kafé, museibutik
Källa: Hallands Konstmuseum, Halland, Halmstad