Härnösands Konsthall - Posthuman Portraits - Tillsammans

Verket Pathfinder av Anna Norvell

Utställningshösten på Härnösands konsthall startar med två konstnärskap med måleri som gemensam nämnare men med vitt skilda uttryck,  Anna Norvell och Lisa Persson Baagøe. Utställningarna finns tillgängliga för besökare på Härnösands konsthall och i digital form på harnosand.se/konsthallen från 5 september.

Posthuman Portraits

–Vi är stolta att som första institution få premiärvisa Anna Norvell utställningsprojekt Posthuman Portraits. En stark utställning som berör komplicerade och stora frågor om vår värld, klimatet och tankar kring en jord efter människan, säger Linda Nordlander Frisk, konstintendent på Härnösands konsthall.

Norvells tillvägagångsätt i konstnärskapet är mycket ambitiöst. Långt innan de fysiska verken skapas pågår ett intensivt forskningsarbete kring de begrepp eller den idé som konstnären utgår från. De stora frågorna är ofta det som intresserar Norvell och i detta projekt behandlar hon en oro för klimatet, för vår värld och hur människan beter sig i den. Verken i Posthuman Portraits har en ödesmättad underton, skirt porträtterat i den för Norvell typiska surrealistiska realism som hon gjort till sin.

– Mina projekt handlar om det jag inte riktigt förstår eller vet hur jag ska förhålla mig till. Det jag upplever som viktigt, viktigt att tänka på men som jag tycker är svårt, säger Anna Norvell.

En del av begreppet

posthuman

 som Norvell undersökt är posthumanismens kritik av humanismen – att den senare nästan alltid är uppbyggd med en vit, heterosexuell man i centrum. Vilka konsekvenser skapar det för andra livsformer på planeten? Vilka värnas av humanismens vackra tankar och vad eller vilka lämnas utanför?

Hela projektet började med ett antal vackra gamla ramar som Norvell ärvt av sin morfar, konstnären Nils Gunnar Johansson. Iden om att utgå från ramarna var starten i projektet och begreppet  posthuman  följde strax därpå. Tanken om att arbeta i en porträttgenre kom inte långt efter och sedan fick utställningen växa fram under en längre tid medan Norvell noggrant utforskade begreppet posthuman/posthumanism.

Om verket

Pathfinder 

Med lodjursöron, kattögon och robothand är hon den biotekniskt förbättrade människan som kan leda oss in i en ny tidsålder. Hon är stigfinnaren som vi kan följa för att ta oss ur det lämmeltåg mot avgrunden som vi befinner oss mitt i. Hon behärskar teknik som används i samspel med omgivningen, inte på bekostnad av den. Kanske kan hon dela med sig av sina kunskaper om vi bara kunde komma till ro, stanna upp och lyssna. Hon är oraklet.

Anna Norvell (f. 1976)

Norvell är utbildad vid Konsthögskolan i Oslo. Hon finns representerad i privata samlingar och vid institutioner i både Sverige och Norge och har utfört ett stort antal konstnärliga gestaltningar i de båda länderna. Efter många år med Oslo som bas är Norvell sedan 2011 baserad i Höga Kusten, men fortsätter alltjämt att ställa ut både nationellt och internationellt. Norvell var en av de konstnärer som representerade Västernorrland på Liljevalchs vårsalong tidigare i år.

Tillsammans


6a84a2ee-5ee3-4a44-a218-00216ed20f9bjpgLisa Persson Baagøe. Tillsammans


Spår av liv under ytan. Skärvor av en berättelse, av Lisa Persson Baagøe. 

I Baagøes måleri är teckningen, linjen och svärtan det viktiga. Färgerna, som ofta är något dämpade är underordnade.Upptäcktsfärden med kolet är en del av processen.

Tekniken är vattenlöslig olja och kol på duk. Måleriet är intuitivt med små snabba beslut hela tiden, menar Baagøe.

– Jag vänder, skrapar, torkar bort.ibland ångrar jag mig direkt men det försöket kan senare visa sig vara ett lyckokast. Blir det för vackert är det inte intressant nog, säger Baagøe.

Baagøe år uppvuxen i Hova men bor i Göteborg sedan -91. Hennes målningar återfinns hos kommuner, företag och i privata samlingar både i Sverige och utomlands. Hon samarbetar sedan många år med Galleri Hera i Stockholm och Galleri Uddenberg i Göteborg.

Utställningen arrangeras av Härnösands Konstförening

Källa: Härnösands Konsthall,  Ångermanland. Härnösand
Tider


5/9 - 7/11

Info

Adress: Stora torget 2 Härnösand
Telefon: +46 611-34 81 42
E-Post: konsthallen@harnosand.se
Till Hemsida
Service: