Göteborgs Stadsmuseum - Jubileumsfirandet på Göteborgs stadsmuseum 2021

Foto: Kristin Lidell


Staden har bestämt att det stora jubileumsfirandet och folkfesten flyttas fram till 2023. Göteborgs officiella födelsedag firas fortfarande formellt 2021 och Stadsmuseet bjuder bland annat på mode, foto och ikoniska Göteborgsgrejer. Dessutom utlovas en historisk födelsedagspresent den 4 juni 2021.

– Vi jobbar vidare för att erbjuda göteborgarna ett historiskt firande nästa år. Vi har flera stora utställningar som kommer att invigas som planerat, säger Carina Sjöholm, museichef, Göteborgs stadsmuseum.

På stadens födelsedag, 4 juni 2021, får alla göteborgare en historisk födelsedagspresent. Då öppnar nämligen den nya basutställningen ”Grejen med Göteborg”, om stadens 1900-talshistoria och vår egen nutid. Med utgångspunkt i några av stadens mest ikoniska föremål och byggnader, i sällskap av en kör av röster ur historien, undersöks frågan: vad är egentligen grejen med Göteborg? Utställningen utgör den sista pusselbiten i museets utställningsberättelse om stadens 400-åriga historia.

I början av 2021 öppnar också utställningen "Inzoomat" som innehåller unikt foto- och filmmaterial från 1850-talet fram till idag, och i november visas den uppmärksammade modeutställningen ”Augusta Lundin. Sveriges första modehus”. Utställningen är producerad gemensamt av Thielska Galleriet, Malmö museer och Göteborgs stadsmuseum och visas just nu på Thielska i Stockholm.

– Som stadens historiska museum är det viktigt för oss att uppmärksamma 400-årsjubileet nästa år. Och självklart kommer vi att medverka i det stora firandet 2023. Det ser vi också fram emot, säger Carina Sjöholm.


FAKTA
Det händer på Stadsmuseet 2021 i urval:

Inzoomat
I januari 2021 öppnar Stadsmuseet en utställning med unikt foto- och filmmaterial från 1850-talet fram till idag. Utställningen utgör en del av forskningsprojektet Tidernas Göteborg: Inventering, forskning och tillgängliggörande av urbana foton, filmer och bilder. Samarbetsprojektet har bedrivits som ett nätverk bestående av Göteborgs stadsmuseum, Hasselbladstiftelsen, Göteborgs universitet, Kamerareportage, Riksarkivet Landsarkivet Göteborg, Göteborg & Co, Göteborgs-Posten och Bokförlaget Max Ström.
16 jan 2021

Göteborg berättar
Som en del av stadens 400-årsjubileum har Göteborgs stadsmuseum gjort hundra intervjuer med hundra göteborgare. De personliga berättelserna finns nu sparade i museets arkiv. Under våren 2021 tar dessa människor plats i centrala Göteborg i en planerad utomhusutställning.
Våren 2021

Grejen med Göteborg
Bingolotto, gröna kaniner, miljonprogram eller en halv special? I vår kommande basutställning om 1900-talets Göteborg får du frossa i våra mest älskade, uttjatade och ikoniska göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns.
4 juni 2021

Augusta Lundin. Sveriges första modehus
I november visar Stadsmuseet utställningen ”Augusta Lundin – Sveriges första modehus.” Ett samarbete med Thielska galleriet och Malmö museer.
November 2021

Källa: Göteborgs Stadsmuseum, Göteborg


Tider

2021


Info


Adress: Norra Hamngatan 12, 411 14 Göteborg
Telefon: +46 31 368 36 00
E-Post: stadsmuseum@kultur.goteborg.se
Till Hemsida
Service: Museibutik, kafé, faktarummet, barnens museum