Göteborgs Stadsmuseum - Göteborgs födelse - Skolplanschen - En värld i miniatyr

Göteborgs Stadsmuseum, Foto: Kristin Lidell.

Göteborgs Stadsmuseum, Utställning, Göteborgs födelse

Göteborgs stadsmuseum tjuvstartar firandet av Göteborgs 400-årsjubileum med en utställning om stadens födelse och barndom. En period kantad av krig och konflikter, innan staden växte upp till att bli en mångkulturell handelsmetropol, med influenser från hela världen. Göteborgs födelse är framförallt berättelsen om den lilla människan, som inte alltid syns och hörs i historieskrivningen.

Utställningen tar avstamp i den senmedeltida staden Nya Lödöse, som legat dold i hundratals år under marken i dagens Gamlestaden. Nya utgrävningar av staden kastar nytt ljus över Göteborgs förhistoria och människorna som levde där. Med hjälp av verkliga livsberättelser, 300 unika föremål ur museets samlingar och arkeologiska fynd får besökaren en inblick i hur vardagslivet tedde sig på 1500- och 1600-talet.

Genom ett nära samarbete med en dramaturg och scenograf har utställningen utformats kring 17 visuella och auditiva scener. Här kan besökaren kliva rakt in i ett fattigt hem i staden Nya Lödöse, tjyvlyssna på byggarbetare i det tidiga 1620-talets Göteborg eller beskåda lyx och överflöd i en överdådig barocksalong i stormaktstidens Göteborg. Ljud och röster förstärker känslan av att befinna sig på plats.

I utställningen visas också en film som visar hur den tidiga staden kan ha sett ut. Det är den första och enda visualiseringen av 1600-talets Göteborg som producerats. Stadsmuseets arkeolog Tom Wennberg har bistått med historisk kunskap till filmproduktionen. Till sin hjälp har han haft historiska källor som kartor, skrifter och resultat från arkeologiska utgrävningar.
– Vi har lyckats skapa en trovärdig samtida känsla för hur Göteborg såg ut under sent 1600-tal. Det är en upplevelse som ingen nu levande människa har fått vara med om då det finns få bevarade exteriörer inifrån staden från denna tid, säger Tom Wennberg.
Tillgänglighet i fokus

Utställningen kommer att vara tillgänglig på fyra språk: teckenspråk, svenska och engelska i appen "Göteborgs födelse" samt i punktskrift. I appen finns dessutom möjlighet att få en syntolkning av utställningen och utställningstexterna upplästa.

– Många människor är idag exkluderade från kulturlivet och våra museer, då det ofta saknas syntolkning och information på teckenspråk och punktskrift. Vi vill att alla, oavsett funktionsvariation, ska inkluderas i Stadsmuseets verksamhet, säger Rebecka Bukovinszky, projektledare för FunkTek, som arbetat med tillgängligheten i utställningen

Göteborgs Stadsmuseum, Utställning, Skolplanschen

Skolplanscher har blivit en trendig inredningsdetalj och populära samlarobjekt. Vackra bilder med ett nostalgiskt skimmer som går att hitta både på loppisar på landet och som dyra nytryck. Men en närmare titt visar mer än nostalgi. De är ofta idealiserande och ibland fördomsfulla. Göteborgs stadsmuseum har en stor samling av skolplanscher och de skildrar inte bara forna tider och fjärran länder utan även dess samtid.

Skolplanscherna visas i två olika utställningar, en fysisk och en webbutställning. Båda utställningarna har möjliggjorts med stöd från Sällskapet för folkundervisningens befrämjande i Göteborgs stift. Källa Göteborgs Stadsmuseum. ackra bilder med ett nostalgiskt skimmer som går att hitta både på loppisar på landet och som dyra nytryck. Men en närmare titt visar mer än nostalgi. Skolplanscherna visas i två olika utställningar, en fysisk och en webbutställning. Båda utställningarna har möjliggjorts med stöd från Sällskapet för folkundervisningens befrämjande i Göteborgs stift.

Göteborgs Stadsmuseum, Utställning,  en värld i miniatyr

Signhild Häller (1896-1978) var en konstnärinna från Göteborg. År 1950 började hon dokumentera olika vardagsmiljöer i skala 1:10 i form av dockskåp. I den kommande utställningen kan vi bland annat titta in hos en tunnbindare, se hur middagen hamnar på bordet hos en skomakare och blicka ut över Kungstorget så som det såg ut på hennes tid. Detaljerna var viktiga för Signhild och hon anlitade flera skickliga hantverkare.
I hennes dockskåp finns till exempel en kakelugn från Rörstrand, golv i riktig ekparkett och tapeter som är vackert handmålade. Hennes förstudier var mycket detaljerade. Hon besökte miljöer, tecknade av samt intervjuade hantverkare om deras arbete.

Tillsvidare

Adress: Norra Hamngatan 12, 411 14 Göteborg
E-Post: stadsmuseum@kultur.goteborg.se
Service: Museibutik, kafé, faktarummet, barnens museum