Göteborgs Stadsmuseum - Frispel

Foto: Kristin Lidell

Äntligen är det dags för Göteborgs stadsmuseum att öppna portarna till sin första utställning om stadens radikala scenkonsthistoria. Ämnet är spännande, bullrigt och epokgörande och utställningen bjuder på allt från kostymer, skisser och scenmodeller till teaterdockor och udda föremål  i sällskap av kulturjournalisten Lis Hellström Sveningsons skarpa utställningstexter. På grund av rådande coronarestriktioner utgår den publika invigningen, men utställningen kan besökas på egen hand, både fysiskt och digitalt från och med den 16 maj.

På öppningsdagen kommer en extrainsatt digital visning med utställningsproducent Caroline Mårtensson att publiceras på museets webb och sociala medier, för de som inte har möjlighet att besöka museet.

– Vi kommer att ta med besökaren på en fartfylld resa med nedslag i den radikala scenkonströrelsens historia från 1960-tal till 2000-tal, och visa föremål, kostymer och fotografier ur museets teatersamlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper, säger Caroline Mårtensson.

Digitala upplevelser i fokus
Det planerade invigningsprogrammet, då bland annat delar av Nationalteatern skulle ha uppträtt, har skjutits på framtiden. Och trots att museet, i likhet med alla kommunala museer håller fortsatt öppet, har antalet besökare minskat kraftigt i pandemins spår. Därför lägger museet nu stort fokus på att erbjuda publiken digitala upplevelser, bland annat genom filmade introduktioner till museets utställningar och samlingar.

– Det känns fint att fokusera på något positivt under rådande omständigheter och vi hoppas att så många som möjligt ska kunna ta del av utställningen både på museet och digitalt framöver. FRISPEL är en fantastiskt välarbetad och efterlängtad utställning med många perspektiv på scenkonstens Göteborg. Vi hoppas att utställningens bredd och tilltal kommer att locka både den vana och ovana scenkonstpubliken, säger Helena Joelsson Ekström, chef för utställningar på Stadsmuseet.

_U8A1879jpgFoto Kristin Lidell

Mer information om utställningen

Under 1960- och 70-talet tog en banbrytande och radikal generation plats i rampljuset. De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst i Göteborg.

– I utställningen uppmärksammar vi ett kapitel i Göteborgs kulturhistoria som många inte känner till. Besökaren får ta del av en spännande exposé som berättar om hur radikala krafter på 60-talet slog sig fria från den traditionella teatern och utlöste en banbrytande scenkonstkultur under de följande decennierna, säger Caroline Mårtensson, utställningsproducent.

Här visas föremål ur museets teatersamlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper. Ett urval av teaterkostymer, manuskript, skisser, dockor och ett hundratal föreställningsfotografier vittnar om den kreativitet som exploderade under den radikala eran. Välkända namn som Nationalteatern och Galenskaparna presenteras tillsammans med smalare, men starkt inflytelserika grupper som Teater Fem och Rubicon. – Det är roligt att få visa ett urval av museets innehållsrika teatersamling i en ny kontext. Utställningen är också högst relevant i en tid då både de fria grupperna och institutionsteatrarna är under lupp och diskuteras högljutt, säger Helena Joelsson Ekström, Utställningschef på Göteborgs stadsmuseum.

Utställningen pågår till och med våren 2022.

FAKTA: FRISPEL – scenkonst i förvandling 1960-2000

• FRISPEL är den första utställningen på Stadsmuseet med fokus på den fria och radikala scenkonströrelsen. Här visas föremål ur museets teatersamlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper.
  • Kulturskribenten Lis Hellström Sveningson, bland annat välkänd scenkonstkritiker i Göteborgs-Posten, har skrivit utställningstexterna. Frilansande scenografen Heidi Saikkonen har formgett utställningen.
  • På webben finns det redan nu möjlighet att tjuvkika på föremålen som kommer att visas i utställningen, läsa intervjuer, artiklar och se en film om museets teatersamlingar. Ta del av det digitala förhandsmaterialet här.
  • Utställningen öppnar lördag 16 maj kl. 11 på Göteborgs stadsmuseum. Museerna är fortsatt öppna att besöka på egen hand, men besökarantalet kontrolleras i de publika ytorna.
  • Den 16 maj publiceras en digital visning av utställningen i sociala medier och på webben. Visningen kommer att finnas tillgänglig på webben även efter 16 maj.

Källa: Göteborgs Stadsmuseum, Göteborg

Pågår till och med våren 2022

Adress: Norra Hamngatan 12, 411 14 Göteborg
E-Post: stadsmuseum@kultur.goteborg.se