Göteborgs Stadsmuseum, Frispel

Äntligen är det dags för Göteborgs stadsmuseum att öppna portarna till sin första utställning om stadens radikala scenkonsthistoria. Ämnet är spännande, bullrigt och epokgörande och utställningen bjuder på allt från kostymer, skisser och scenmodeller till teaterdockor och udda föremål  i sällskap av kulturjournalisten Lis Hellström Sveningsons skarpa utställningstexter. På grund av rådande coronarestriktioner utgår den publika invigningen, men utställningen kan besökas på egen hand, både fysiskt och digitalt från och med den 16 maj.

På öppningsdagen kommer en extrainsatt digital visning med utställningsproducent Caroline Mårtensson att publiceras på museets webb och sociala medier, för de som inte har möjlighet att besöka museet.

– Vi kommer att ta med besökaren på en fartfylld resa med nedslag i den radikala scenkonströrelsens historia från 1960-tal till 2000-tal, och visa föremål, kostymer och fotografier ur museets teatersamlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper, säger Caroline Mårtensson.

Digitala upplevelser i fokus
Det planerade invigningsprogrammet, då bland annat delar av Nationalteatern skulle ha uppträtt, har skjutits på framtiden. Och trots att museet, i likhet med alla kommunala museer håller fortsatt öppet, har antalet besökare minskat kraftigt i pandemins spår. Därför lägger museet nu stort fokus på att erbjuda publiken digitala upplevelser, bland annat genom filmade introduktioner till museets utställningar och samlingar.

– Det känns fint att fokusera på något positivt under rådande omständigheter och vi hoppas att så många som möjligt ska kunna ta del av utställningen både på museet och digitalt framöver. FRISPEL är en fantastiskt välarbetad och efterlängtad utställning med många perspektiv på scenkonstens Göteborg. Vi hoppas att utställningens bredd och tilltal kommer att locka både den vana och ovana scenkonstpubliken, säger Helena Joelsson Ekström, chef för utställningar på Stadsmuseet.

FRISPEL – scenkonst i förvandling 1960-2000 öppnar lördag 16 maj på Göteborgs stadsmuseum. Utställningen pågår till och med våren 2022. Läs mer om utställningen här.

Källa: Göteborgs Stadsmuseum