Göteborgs Stadsmuseum

Foto: Nicklas Elmrin

År 2010 startade ett 100-årigt fotoprojekt med målet att skildra Göteborgs innerstad från nu och in i framtiden. Allt från hur gator och torg förändras till hur människor lever, verkar och umgås. Nu visas ett urval av bilderna från de första tio åren i utställningshallen på Stadsbiblioteket.

Projektet, som startade för tio år sedan, har som målsättning att i hundra år skildra den ständiga förvandling som sker i staden och som har behov av att dokumenteras. Allt från hur gator och torg förändras till hur människor lever, verkar och umgås i innerstaden. Här finns butiker, restauranger, klubbar, barer och andra mötesplatser som kyrkor, föreningslokaler, museer och offentliga rum.

Nu visas bilder från de tio första åren. Med start måndagen den 1 juni öppnar utställningen på Stadsbiblioteket. På grund av Covid-19 blir det dock ingen vernissage. Utställningen pågår i gengäld hela sommaren, till den 30 augusti, så det finns gott om tid att se bilderna utan att trängsel behöver uppstå.

Initiativet till projektet Ögonblick togs år 2010 av Mikael Ringlander, präst och projektledare för Kultursamverkan Svenska kyrkan. Med en bakgrund som pressfotograf känner han bildens betydelse och möjlighet att skildra förändring och förvandling.

- En bild är ju en dokumentation av nutiden och en fotograf blir något av en folklivsforskare i sin skildring av samtiden. Varje bild fångar ett ögonblick och blir tillsammans historiska dokument av stadens själ i förvandling, säger Mikael Ringlander.

Utställningen är ett samarbete mellan Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs-Posten, Innerstaden Göteborg, Svenska kyrkan och Stadsbiblioteket och visar bilder tagna av både Göteborgs-Postens fotografer och av utvalda "gatufotografer".

Visas 1 juni-30 augusti 2020 i utställningshallen på Stadsbiblioteket Göteborg.

Källa: Göteborgs Stadsmuseum

Till mer information om Göteborgs Stadsmuseum