Göteborgs konstmuseum, Tornedalingarnas dag

Onsdag 15 juli firas Tornedalingarnas dag i Sverige. I Sverige finns det fem erkända nationella minoriteter och minoritetsspråk, varav Tornedalingar och språket meänkieli är en.

Under 1800-talet ansåg den svenska minoritetspolitiken att alla som bodde i Sverige skulle prata svenska och ingå i en tänkt ”svensk kulturgemenskap”. För Tornedalen och de som pratade finska och/eller meänkieli innebar det att ens språk och kultur nästan helt dog ut. Idag pågår ett aktivt arbete för att stärka de nationella minoritetsgruppernas språk och kulturer, det är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.

Mitt i den vackraste sommaren firas Tornedalingarnas dag. Flaggan är gul, vit och blå, dess namn oavsett språk är Meänflaku. Färgerna symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna.

Det är fri entré till programmet och vi håller till i Trine Søndergaards utställning 148 Works på nedre etage. Fråga värden i receptionen om du är osäker på ifall du hittar.

Firandet startar kl 14:00 och sedan följer programmet enligt följande:

14–14.15 Välkomsthälsning och en kort presentation av minoriteten och språket meänkieli.

14:15 Erik Kuoksu, redaktör tidskriften Meänmaa, berättar om ett unikt fynd av en dikt på en tidig form av meänkieli i en stockholmstidning från 1778.

14:45 Matti Ollikaninen och Meri Alarcón läser Matti Ollikainens dikter på svenska och i Meri Alarcóns översättning till meänkieli.

15:00–15:20 Det Alingsås baserade bandet Surunmaa har sedan 2007 spelat vad de själva beskriver som "Finnish barroom blues and old Torne River Valley folksongs" på flera olika språk. Surunmaa bjuder på akustisk musik.

15:20–16.00 Avslutning och fika, vi bjuder på kaffe och tornedalska specialiteter som kaffeost och hjortronsylt.

Vi följer rekommendationerna kring covid-19 om att hålla avstånd och kommer erbjuda ett begränsat antal platser i ett luftigt utrymme. Vid frågor kring detta kontakta gärna museets reception 031-3683500 eller maila info.konstmuseum@kultur.goteborg.se

Källa: Göteborgs Konstmuseum
Till mer information om Göteborgs Konstmuseum