Göteborgs Konstmuseum

Hovedtøj #2, Trine Søndergaard. Courtesy of the artist and Martin Asbæk Gallery

Utställningen Trine Søndergaard 148 Works pågår på Göteborgs konstmuseum. Men coronapandemin hindrar många att besöka museet. Nu erbjuder vi även en guidad visning i filmen Trine Søndergaard Introduktion till 148 Works.

Utställningen Trine Søndergaard 148 Works, är den danska fotografens första separatutställning på ett svenskt museum, och faktiskt hennes största någonsin. Museet har öppet och utställningen pågår fram till 20 september 2020. Men dagens begränsningar i resande och socialt umgänge, gör att många inte har möjlighet att besöka museet fysiskt. Nu kan det ta del av en filmad introduktion.

Ett bärande tema i Trine Søndergaards konstnärskap är synen och blicken. I de flesta av hennes många projekt är det också den huvudsakliga arbetsmetoden. Hon använder sig av en cirkulär bildmässig poetik, där motiv och fraser återklingar från tidigare arbeten och skapar sambandsfulla förbindelser. Det sker i en både reflekterad och lekfull anda, i en balans mellan precision och spontanitet, mellan det planerade och det slumpmässiga. Hon skapar verk som sätter sin egen existens på spel, som utmanar den egna praktiken.

Grunden för Trine Søndergaards fotografier är en saklig och dokumentär hållning, som förhöjs genom reduktion, poetiskt flöde i berättandet och absolut närhet till konsthistorien. Det vardagliga och högtidliga ges lika stort utrymme och underströmmarna av melankoli, förlust och bilden som ett tillstånd bortom språket utmärker konstnärens produktion sedan debuten. I utställningen presenteras fotografiska verk från perioden 2005-2020.

I samband med utställningen har en omfattande publikation med konstnärens verk producerats, med nyskrivna texter av Kristine Kern, chef för Fotografisk Center i Köpenhamn, samt Merete Pryds Helle, en av Danmarks mest uppmärksammade skönlitterära författare. Formgivare är prisbelönte Rasmus Koch.

Trine Søndergaard (f 1972, Danmark) är baserad i Köpenhamn. Hon arbetar och ställer ut internationellt. Nyligen har hon varit aktuell med utställningar på Silver Street Studios i Houston, USA; Moderna Museet i Le Havre, Frankrike samt Skive Museum i Danmark och det senaste året har hon ställt ut i Köpenhamn, Paris, New York och Atlanta.

Se filmen här:

https://goteborgskonstmuseum.se/utstallningar/trine-sondergaard/

Digiseum – museets digitala verksamhet

De senaste månaderna har museet ställt om till att bedriva mycket av den publika verksamheten genom digitala medier. För att öka tillgängligheten till museet har vi samlat ihop våra digitala resurser och kanaler på en sida – ett digiseum. Här hittar du ingångar till vår digitala samling och kan botanisera bland filmade introduktioner till utställningar, pedagogiska fördjupningar med olika perspektiv.

Länk: https://goteborgskonstmuseum.se/besok-museet/digiseum/

Källa: Göteborgs Konstmuseum