Fredriksdal museer och trädgårdar

Fredriksdal museer och trädgårdar, Norrvikens trädgårdar och Sofiero slott och slottsträdgård bjuder på intryck för hjärta och själ. Upptäck Sveriges vackraste trädgårdshörn. Generösa ytor, prunkande natur, rik kunskap och upplevelser för alla generationer. En verklig lisa för själen.

I nordvästra Skånes hörn ligger tre unika trädgårdar på sammanlagt 66 hektar med som längst 45 minuters bilväg emellan. Alla har sin alldeles egna karaktär och personlighet samtidigt som mycket förenar. Hit är alla välkomna, ung som gammal. Intressen odlas och föds samtidigt som kunskapen kring såväl flora som historia närs och besökaren blir rikligt inspirerad. Här finns något för alla åldrar med liten eller stor trädgårdskännedom. På stora ytor kan man i lugn och ro göra upptäcktsfärder bland både vild natur och tuktade anläggningar. Det finns gott om plats att både ströva i, leka på och njuta av.
De tre trädgårdarna vilar alla på en gemensam grund. Samtliga är en produkt av hängivna män och kvinnor som investerade sin själ i sina anläggningar när det begav sig. Sofiero förvaltar det arv Gustav VI Adolf och kungahuset lämnade efter sig. Fredriksdal värnar om Gisela Trapps donation och på Norrvikens trädgårdar vilar grundaren Rudolf Abelins visioner djupt i jorden. Samtliga trädgårdars arv förvaltas ömt samtidigt som man med stadig hand förflyttar respektive anläggning in i framtiden för att ständigt kunna erbjuda sina gäster nya upptäckter vid varje besök. Kära återseenden i trädgårdarna varvas med nya upplevelser. Ett besök väcker mersmak och önskan att återvända. Inget lämnas åt slumpen. Ta god tid på dig att njuta av dessa enastående trädgårdar, alla unika i sitt slag med något för alla.
Besök Tre Trädgårdar i sommar - Fredriksdal museer och trädgårdar, Norrvikens trädgårdar och Sofiero.

Fredriksdal - en plats för hela familjen och den evigt nyfikna
"
Dofta dig igenom ett av Sveriges förnämsta rosarium, gå genom lövgången som bildar ett svalkande tak av flera hundraåriga avenbokar upp till den historiska prunkande köksträdgården.” Maria Axelsson, Projektledare på Fredriksdals museer och trädgårdar.

Fredriksdal ligger väl inbäddad i grönska. En oas och lunga mitt i Helsingborg med rikt utbud för alla generationer. Njut av vild natur i ensamhet eller strosa runt i någon av trädgårdarna. Upptäck botaniska trädgården och bekanta dig med delar av Skånes unika växtvärld. Låt dig inspireras av den historiska köksträdgården och gör en kulinarisk resa bakåt i tiden till 1800-talets mitt. Här hittar du grönsaker, bär och frukter av alla de färger, former och smaker som fanns förr. Njut, lär och inspireras. I det unika rosariet bestående av hundratals rossorter och vilda arter kan besökaren njuta av blomning från maj till långt in på hösten. En plats att hänföras av och samtidigt öka kunskapen kring såväl moderna sorter som verkligt historiska, såsom den över 2000 år gamla ”Mumierosen”.
På Fredriksdal har barnen en naturlig plats. Här uppmanas till fri lek och lärande och barnens egen fantasi och upptäckarlust styr. Detta är platsen för den nyfikna. Här mättas kunskapshunger på otvingat och kravlöst vis. En unik plats som värnar om det förflutna, våra svenska hantverk, skånsk flora och utrotningshotade lantrasdjur. Låt barnen förstå hur kretsloppstänket fungerar. Hur hänger det lilla nyfödda lammet ihop med de stickade yllesockorna? En naturlig cirkel som skapar förståelse för allas betydelse i kedjan. Markerna sköts på historiskt ekologiskt sätt. Hus i stad och på landsbygd berättar om människor i Sydsverige och tider som flytt. Ta dig en närmare titt på Skånes djur och natur. Historia, historier och en glimt av framtiden får du av bara farten.

Norrvikens trädgårdar - världen i en trädgård
"
Njut av parkens skönhet, friska luft och ljuset på seneftermiddagen över Spegeldammen. Våra utställningar, bekantskapen med Rudolf Abelin, växtpassion i Erikshus av Hannu Sarenström, ikonen Audrey Hepburn i Villa Abelin. Känslan ramas in av finalen i Svansjön med balett, omsluten av renässansmåleri i Barockträdgården. Ett magiskt år!” Lotte Karlefors utvecklingsansvarig på Norrvikens trädgårdar.

En prunkande oas med inspiration hämtad från olika delar av världen fångade i en park. En unik trädgård i ständig förändring, belägen på Hallandsåsens sluttning med utsikt över havet. I år firar Norrvikens trädgårdar 100 år som publik park. Det firas i renässansens tecken på Norrvikens vis då man låter tidsepokens idérikedom och öppna sinne genomsyra trädgårdarna, konsten, musiken, maten och upplevelserna. I Barockträdgården passerar besökaren genom Galleriet på sin väg mot Villa Abelin. Här, i en naturlig ram, presenteras kända verk av renässansens stora mästare som Botticielli, Da Vinci och Michelangelo. Norrvikens visionäre grundare Rudolf Abelin hade som ambition att spegla världen i Norrviken och skapade ett antal stilträdgårdar: Barockträdgården, Vattenträdgården, Japanska trädgården, Renässansträdgården och Nordtyska planteringen, Österländska terrassen och Romantiska trädgården. Alla med sin personliga karaktär som både imponerar och inspirerar. Det blir som en trädgårdsresa att förflytta sig mellan de olika delarna. Den japanska hänför med sprakande färger och intensiv grönska. Vattenträdgården förför och förtrollar och Renässansträdgården förflyttar en till italiensk palatskänsla. Njut av Norrvikens trädgårdar tillsammans med familjen. Här kan man förenas över generationer och upptäcka fina stråk i såväl skogsparti som stilträdgårdar, hälsa på i Biodlingen eller busa runt i Hasses glada trädgård, en lyssna-, lär- och lekplats för små nyfikna trädgårdsmästare.

Sofiero - en älskad park med ändlös inspiration
"
Hos oss finns det alltid något nytt att upptäcka. Rosengången, de djungellika rhododendronravinerna, primulasänkan, sommarflor i juli och missa för allt i världen inte alla dahlior i augusti! ” Trädgårdsdesigner Sara Bratt.

Med anor från 1860-talet har Sofiero utvecklats från ett älskat sommarslott i kunglig ägo till en älskad park med upplevelser för hela familjen. En slottspark belägen vid Öresund i ständig förändring som aldrig slutar att överraska. De mest kända delarna är de spektakulära ravinerna med alla dess rhododendron och azaleor samt Margaretas blomsterrabatter. Otroliga dofter sprids och den djungelliknande miljön tar andan ur besökaren. Blomningsperioden för rhododendron är som mest intensiv under försommaren men vissa arter pågår in i augusti och skönheten består hela året. En dramatisk och häpnadsväckande miljö med knotiga träd som på sina håll viskar om en 200-årig historia och små, porlande vattendrag visar vägen ut mot sundet. En miljö som väcker upptäckarlust för både ung och gammal. På Sofiero möts besökaren varje säsong av nya upplevelser. De fantastiska rabatterna har alla olika teman som skapar en härlig variation och bjuder på ändlös inspiration. I årets sommarflor möter man bland annat exotiska växter av lite mer udda slag som bananplantor, cannor och en spännande tofslilja. I andra rabatter möts man av svala blå toner eller en färgskala i pastell med ljuvt aprikos fingerborgsblommor. Besökaren ska upptäcka något nytt runt varje hörn. Ett intensivt sommarflor som besökaren kan njuta av hela sommaren. Sist på säsongen får man njuta av en riklig blomning av alla dahlior som skänker blomsterlycka långt in i september. Sofiero välkomnar alla generationer och uppmanar till gemensamma upplevelser. Stora, gröna ytor, spännande, snirkliga gångar, dramatisk topografi och ändlös inspiration skapar möjlighet för gemensamma upplevelser som förenar ung och gammal.

Tre trädgårdar ger tips!
Fredriksdal tipsar om Sofiero:

Gå ner i ravinerna med sina nivåskillnader, porlande vatten och stora samling av fleråriga rhododendronbuskar. Vandra inunder blomningen, grenverket och upptäck de trädlika stammarna - likt en Bauerskog. Häftigt året om!

Sofiero tipsar om Norrvikens trädgårdar:
Den vackra vyn från Villa Abelin över den japanska trädgården med sin härliga mix av asiatiska och svenska arter som bland annat den mäktiga vresboken och katsuran. Njut av romantiska trädgården med alla rhododendron och de praktfulla hortensiakantrade stigarna i vattenträdgården. Och så Hasses glada trädgård förstås med sina busfrön som både stora och små blir glada av.

Norrvikens trädgårdar tipsar om Fredriksdals:
Låta sig förföras i Rosariet, på ängar och i svala alléer, kaffekorg i engelska parken eller varm choklad på vintern. Naturen är sagolik, djuren ger värmen och grönsaker o växter ger energi. Kika in i svunna tider. Den vita grinden öppnar upp för lust och äventyr.

Mat & dryck, butiker och picknick
Alla tre trädgårdar erbjuder ett rikt utbud av fika- och matställen. Det finns även möjlighet att njuta av egen fikakorg på medhavd picknickfilt. Var och en gör det som passar en bäst. Skulle man känna lust till lite shopping finns det även butiker med noga utvalda artiklar på samtliga ställen samt stort utbud av växter i anslutning till såväl Sofiero som Fredriksdal.

Fina arrangemang och utställningar i sommar på Fredriksdal, Norrvikens trädgårdar och Sofiero.
Under hela sommaren erbjuds fina utställningar Alla med sina teman och speciella prägel.

30 april- 20 september ”Josef Franks flora” på Sofiero. Ett urval av Josef franks textiler med inspiration från växtriket visas i unik utställning på Sofiero, i samarbete med Svenskt Tenn.

9 maj- 30 augusti ”Rosornas mästare” på Fredriksdal. En utställning om Cedergren och den stora betydelse denna lilla plantskola på Råå hade för det växande trädgårdsintresset i Sverige från 1980-talet och framåt. Utställningen är utformad tillsammans med trädgårdsskribenten och fotografen Karin Berglund.

16 maj- 27 september ”Mina blommande trädgårdsdrömmar” på Norrvikens trädgårdar. Med inspiration från förra seklets världsutställningar visas Hannu Sarenströms fantastiska växtutställning ”Mina blommande trädgårdsdrömmar” i parkens nya växthus, Erikshus. Det blir en förtrollande trädgårdsvärld som presenteras på 26 m2 bordsyta. Uttrycket ”Det finaste man har sätter man på bordet” har knappast passat bättre.

16 maj- 27 september ”Världen i en trädgård” på Norrvikens trädgårdar –Utställningsproducenten Eva Canebro visualiserar berättelsen om grundaren och visionären Rudolf Abelin, tiden och människorna runt honom.

28 maj- 20 september ”Passion för Pelargon – en kulturresa” på Sofiero. Sara Bratt har skapat en unik utställning i Orangeriet på Sofiero om allas vår älskade Pelargon. Låt dig förföras av frodiga Mårbackor, romantiska hängpelargoner och dess vilda kusiner.

29 maj- 27 september ”Always Audrey. Six iconic photographers. One legendary star”, på Norrvikens trädgårdar. En av tidernas främsta ikoner inom film- och modevärlden, är Audrey Hepburn. En person som än i dag fortsätter att inspirera designers över hela världen. Ta del av ett unikt urval av bilder som speglar en av våra tiders största inom film- och modevärlden. Utställningen presenteras tillsammans med The Photogallery.

27-28 juni ”Rosdagar på Fredriksdal”. Rosdagar i mindre skala men fint ändå. Guidade rosvandringar med våra främsta rosexperter och inspiratörer. Fredriksdals rosarium blommar som vackrast under den här perioden. Rådgivning och försäljning av rosor och rosinspirerat på Flora Linnea.

Källa: Helsingborgs Stad