Etnografiska Museet - Re-remembering Saint Barthélemy

Re-remembering Saint Barthélemy av Hanna Fideli Fritzell

Den 10 oktober öppnar dessutom två nya utställningar på museet i samband med Afrosvensk historievecka. Re-remembering Saint Barthélemy är ett samarbete med utbildningen Grafisk design- och illustration på Konstfack. Utställningen undersöker Sveriges koloniala arv och inblandning i slavhandeln på 1700-talet. Studenternas grafiska verk svarar på historiska föremål från Saint Barthélemy ur Etnografiska museets samlingar, såväl som fotografi från Sjöhistoriska museet. Ambitionen är att skifta fokus och tankar kring denna period och dess inflytande i det samtida Sverige, för att kunna återberätta delar eller glömda historier från ön.

På Etnografiska museet visas klassisk textil från Afrika som samsas med filmer om samtida svarta modeskapare. Möt haute couture designern Imane Ayissi i samtal med Amah Ayivi från det kreativa kollektivet Marché Noir. I sitt skapande följer de tråden tillbaka till Västafrikas vävare, skräddare, marknader, färger, material och snitt – bortom bilden av tryckta tyger som typisktafrikanskt. Utställningen visas i samarbete med Franska institutet i Sverige.

Källa: Etnografiska Museet, Stockholm

10/10 - 8/11