Eskilstuna konstmuseum - Scenario/Scenery

Foto: Scenario/Scenery av Bigert & Bergström

Till utställningen Scenario/Scenery som öppnar lördag 19 september har konstnärsduon Bigert & Bergström hämtat inspiration från teaterns tidiga ”vädermaskiner”. Sådana maskiner som stod i kulisserna och användes under föreställningar för att skapa ljudeffekter som regn, vind och åska. I Scenario/Scenery har maskinerna muterat och utrustats med solpaneler som driver deras egna rörelser. I utställningen är Bigert & Bergströms samtida vädermaskin placerad mitt på scenen, som bärare av vår tids huvudroll.

Klimat och väder är några av Mats Bigert och Lars Bergströms huvudteman. I deras konstnärliga arbete undersöker de människans försök att på olika sätt kontrollera dessa fenomen. Med sin konst lyfter de fram klimatets drastiska förändring och ger oss ingångar till komplicerade och viktiga frågor om människans och jordens överlevnad.

Källa: Eskilstuna Konstmuseum, Södermanland, Eskilstuna

19/9 – 14/2 2021