Dansmuseet - Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete

Jean Börlin. Foto: Dansmuseets arkiv, Dansmuseet, Stockholm

Svenska Baletten, Ballets Suédois, i Paris drevs av kärlek till konsten, dansen och varandra. 100-årsminnet av danskompaniet firas på Dansmuseet i Stockholm med en utställning, boksläpp och samtal.Den 25 oktober 2020, 100 år sedan Svenska Baletten intog scenens värld i Paris, öppnar Dansmuseet en jubileumsutställning om det nyskapande och modiga kompaniet. Det är en berättelse om dans, kärlek och stora drömmar.I äventyret Svenska Baletten får vi lära känna dansaren och koreografen Jean Börlin (1893–1930) och hans partner, den förmögne Rolf de Maré (1888–1964). De kom från skilda världar, träffades i Stockholm och skapade ett danskompani i Paris som på kort tid blev världsberömt. Men efter fem år tog sagan slut.

Jubileumsåret 2020 – här hittar du alla evenemang
Dansmuseet kommer att berika jubileet med ett stort programutbud för alla åldrar. Dans, musik, visningar, samtalskvällar, seminarier och mycket annat. Under jubileumsåret uppmärksammas Svenska Baletten på en rad andra institutioner både i Stockholm och Paris. Dansmuseet har en jubileumssida där information om alla arrangemang samlas:

dansmuseet.se/2020.Följ jubileet på Instagram:#omniintegillardetkannidraathelvete #svenskabaletten100ar

Källa: Dansmuseet, Stockholm

25/10 - 14/2 2021