Borås Konstmuseum - GENERATION - En spegling av 1990-talets konstscen

Bild: Ola Åstrand

Utställningen Generation har ambitionen att överraska och ge en ingång till den period i svensk konsthistoria som föregick millennieskiftet. Det finns åtskilligt i 90-talets konstliv som påminner om hur nutidens konstscen ser ut och många namn är fortfarande aktiva. Det finns också betydande skillnader mellan då och nu, fram till dess hade konsthistorien exempelvis dominerats av män, detta ändrades verkligen under 90-talet. Det fanns också en befriande ”fuck you-attityd” och kanske var 90-talet det sista oskuldsfulla årtiondet, innan internet och sociala medier gjorde allting genomlyst och sökbart. Under den här tiden återuppstod en idealism och upprorsanda som påminde mycket om punkens vilja att provocera. Det fanns under dessa år såväl en nyvunnen konstnärlig frihet som ett utbrett ifrågasättande av hur ett konstverk bör se ut och vad konst kan vara.

Utställningen är curerad av Lena Mattsson och Ola Åstrand som båda själva
debuterade som konstnärer under 90-talet.

Konstnärer: Elisabet Apelmo, Cecilia Edefalk, Maya Eizin Öijer, FA+, Peter Geschwind, Peter Hagdahl, Katrine Helmersson, Karlsson Rixon, Bengt Olof Johansson, Hans Jörgen Johansen, Eva Larsson, Matts Leiderstam, Maria Lindberg, LPC, Annika Lundgren, Ebba Matz, Cecilia Parsberg, Kamilla Rydahl, Gisela Schink, Martin Sjöberg, Beckerell TV, Magnus Wallin, Elin Wikström, Per Wizén

Källa: Borås Konstmuseum, Västergötland, Borås

7/10 – 1/4  2021