Bohusläns Museum - Nathalia Edenmont - Seasons

I Nathlias Seasons ska utställningen korrespondera med ett konstverket "De fyra årstiderna" av av Jan Brueghel d.äNathalia Edenmont väjer inte för livets stora frågor eller passager som hon ofta skildrar i dramatiska iscensättningar, som påminner om renässansmåleriets mäktiga tablåer. Överdådiga blomsterarrangemang, döda djur och fjärilar; allt arrangerat i noggrant uppställda kompositioner. Hennes verk har ofta väckt uppmärksamhet och skapat debatt, med sitt ibland provocerande innehåll samt ett effektivt bildberättande som berör i åskådaren.

I utställningen Seasons av Nathalia Edenmonts visas framförallt ett urval kvinnoporträtt, många av dem iklädda klänningar skapade av tusentals riktiga blommor och frukter. Verken bär på tydliga referenser till konsthistorien och tanken är att utställningen ska korrespondera med museets målning av Jan Breughel d. ä. De fyra årstiderna som ingår i Johnssonsamlingen som museet förvaltar, för att på så sätt aktualisera våra samlingar. Verket är en allegori som anspelar på de fyra elementen, genom att fyra olika kvinnor representerar de olika årstiderna/elementen. Motivet är en slags cyklisk beskrivning av sambanden i naturen och samtidigt en paradisskildring, där konstnären sammanför såväl existerande djur och växter från olika miljöer och världsdelar som ren fantasi i en och samma bild.

De fyra rstidernajpg

Foto. Bohusläns Museum

Nathalia Edenmont använder sig av analogt fotografi och gör noga planerade iscensättningar, som har beröringspunkter med klassiskt måleri både i tematik och tillvägagångsätt. Med oförvägen nyfikenhet tar hon sig an svåra ämnen och skildrar människans/ kvinnans livscykler och livets förgänglighet utifrån en personlig livserfarenhet. I mötet med Jan Breughels verk är tanken att sätta människans livscykler i ett mer allomfattande universellt perspektiv – i relation till naturens cykler, årstider och kretslopp.

Utställningen öppnar 5 september 2020 och går att besöka fram till 10 januari 2021. Med anledning av corona har inget beslut om vernissage fattats ännu.

Källa: Bohusläns Museum, Bohuslän, Uddevalla
Tider


5/9 - 10/1 2021

Info

Adress: Museigatan 1, 451 19 Uddevalla
Telefon: + 46 522 65 65 00
E-Post: info@bohuslansmuseum.se
Till Hemsida
Service: Museibutik, kafé, restaurang, lekrum, InfoPoint