Arbetets museum - Dokumentärfotosalongen

Dokumentärfotosalong 2020 öppnar på lördag med temat "kaos". Foto: Gianluca La Bruna – "Plan B – Snor"

Coronapandemin, klimatförändringar och vardagskaos. Det är några av motiven i årets Dokumentärfotosalong på Arbetets museum i Norrköping. Salongen har i år fått temat ”kaos” och 43 fotografer från hela Sverige, från Luleå i Norr till Malmö i söder, har tolkat ordet fritt. Lördag 5 september öppnar utställningen.

Genom Dokumentärfotosalongen vill Arbetets museum uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en arena för såväl amatörer som etablerade fotografer att dela med sig av sina berättelser.

Det är fjärde året i rad som Arbetets museum bjuder in fotografer från hela landet att ansöka till salongen, som varje år får ett nytt tema. Årets tema valdes ut bland förslag från Norrköpingsborna under Kulturnatten 2019.

Ingen hade väl kunnat ana då att 2020 skulle bli som det blev. Men när det krisar i världen, eller inombords, är det extra viktigt att vi delar med oss av våra berättelser och erfarenheter. Den här utställningen påminner om det, att ingen är ensam i kaoset, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum och projektledare för salongen.

I år slogs det rekord i både antal ansökningar och foton – 91 fotografer skickade in sammanlagt 401 bilder. Bland dessa har juryn anonymt valt ut 43 fotografer och 99 bilder som ställs ut i salongen. De antagna fotograferna har tolkat temat ur olika perspektiv och anslagen är både personliga och utblickande. Här finns berättelser om brännande samhällsfrågor, men även om vardagskaos och människors inre kamp.

Under visningen av utställningen utses tre stipendiater som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och slutligen Publikens pris för bästa bild där du som besökare är med och röstar fram vinnaren. Stipendierna offentliggörs och delas ut under evenemanget Dokfotodagen på Arbetets museum den 17 oktober.

Utställningen visas på Arbetets museum 5 september 2020–10 januari 2021.

Läs mer om Dokumentärfotosalong 2020

Källa: Arbetets Museum, Östergötland, Norrköping