Alingsås Museum - Vattenspeglingar

Foto: Alingsås Museum

Utställningen skildrar vattnets betydelse för stadens utveckling över tid. Besökaren får följa med i en berättelse om allt från tvättbrädor och myter till dagens brandförsvar och miljötänk.

— Med vatten som tema och ingång i museets nya utställning, kan vi lyfta fram både den enskilda människans vardagsperspektiv parallellt med ett större historiskt grepp kring industrialismens påverkan på samhället, säger Mikael Hammerlev Jörgensen, utställningsansvarig på Alingsås museum.

För sin överlevnad är människan beroende av vatten, så har det alltid varit. Till exempel har vatten som kraftkälla använts till kvarnar och sågverk. Men vi människor använder även vatten att leka i och njuta av.

— Att få in rinnande vatten i hemmen revolutionerade och förenklade människors liv, inte minst barnens, fortsätter Hammelev Jörgensen. Det var en längre process än vad man kan tro, från första diskussionerna om att dra vattenledningar genom stan till att det blev verklighet - 10 år tog det.

Vatten har sedan tusentals år också använts i religiösa ritualer och i äldre tid trodde människor att det i sjöar och vattendrag levde övernaturliga väsen, exempelvis bäckahästen och sjörået som har fått sin egen plats i utställningen.

— Förutom att utställningen tar upp gamla tiders myter, finns också framtidsperspektivet med prognoser, vattenförsörjning och klimatförändringar med, säger Johan Edgren, kulturhuschef. Tyvärr finns inte utrymme att få med allt man vill, men det blir överskådligt.

7/11. 2020 - 2023

Adress: Södra Ringgatan 3, 441 81 Alingsås