Alingsås Konsthall - Ines Sebalj

"Flickan och Tito" Foto: Ines Sebalj

Lördagen den 19 september öppnar Alingsås konsthall höstens första utställning: I hennes spår av Ines Sebalj. Utställningen är ett självbiografiskt nedslag i en brokig familjs historia.

– Konsten är mitt sätt att bearbeta erfarenheten av att växa upp i skuggan av psykisk ohälsa, berättar Ines Sebalj. Jag jobbar intuitivt med det undermedvetna för att bearbeta, men också för hitta en slags gemensam plattform där flera personer med liknande erfarenheter kan mötas - och förhoppningsvis känna sig mindre ensam.

Ines låter besökaren spegla sina egna erfarenheter i en period då hon var runt tio år och mammans schizofreni präglade livet. Bilderna och texterna i utställningen I hennes spår

handlar om att splittras och återigen mötas, om att leva med disharmoni och uppbrott.

– Gestaltning tillåter konstnären att adressera svåra ämnen på ett sätt som besökaren både kan ta till sig, leva sig in i, spegla sig i och känna, menar Greta Voćar, utställningsproducent Alingsås konsthall. Detta är en konst Ines Sebalj verkligen kan bemästra.

Sebaljs bilder rör sig i övergången mellan barndom och vuxenvärld, minnesbilder och verklighet, mellan roller och perspektiv. Geografiska områden och tidsepoker knyts samman i en resa genom tid och rum – framlänges och baklänges. Frånvaro och närvaro iscensätts med drömlika fragment baserade på en liten flickas minnen, ofullständiga dokument och rädslan för oöppnade akter.

– Många barn växer upp med en förälder som är sjuk eller att barnet själv är drabbat av psykisk ohälsa, säger Rebecka Gustin, vice ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden. Det är ett svårt ämne att tala om då psykisk ohälsa fortfarande till viss del är skambelagt. Just därför är Sebaljs utställning mycket angelägen, avslutar Gustin.

Ines Sebalj (f. 1967) är fotograf och konstnär verksam i Göteborg. Hon har tidigare arbetat som regissör och skådespelerska. Mer om konstnären: www.inessebalj.se

Vernissage av I hennes spår lördagen den 19/9!
Kl. 12.00 invigs utställningen av Rebecka Gustin, vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden. Därefter är det bokrelease för Ines Sebaljs bok Flickan och Tito, utgiven av Sailor Press. Ines och Matilda Plöjel, bokens formgivare och förläggare, berättar om samarbetet och boken.

Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris under vernissagen. Konsthallen håller öppet kl. 10-14. Invigningen och bokreleasen live-streamas till kulturhusets YouTube-kanal
Mer information hittar du på: www.alingsaskulturhus.se

Källa: Alingsås Konsthall, Västergötland, Göteborg, Alingsås

19/9 – 7/11