Bohusläns Museum, Birger Simonsson  – en färgstark modernist i sin tid

Pågår: 28/9 - 12/1 2020

Ta del av ett konstnärskap med rötter i Uddevalla, men med världen som inspiration! Redan tidigt på 1900-talet reste konstnären Birger Simonsson till Paris där han influerades starkt av Matisse och de nya internationella konstströmningarna i Frankrike. Med sig hem tog han ett modernare sätt att förhålla sig till färg och form. Väl tillbaka blev han en drivande kraft och pionjär för modernismen på den svenska konstscenen. Han var en stridbar konstnär och polemiker under det tidiga 1900-talet.

Pionjären

Birger Simonsson lockade många av sina målarkollegor till konstens huvudstad Paris och Académie Matisse. Konstnärer som kom att bryta med det rådande nationalromantiska sekelskiftesmåleriet och med tidens tre stora konstnärsikoner: Zorn, Larsson och Liljefors. Birger Simonsson var också en av initiativtagarna till konstnärsgruppen De Unga, som 1909 introducerade modernismen i Sverige med en utställning på i Hallins konsthandel i Stockholm. Andra medlemmar i gruppen var Isaac Grünewald, Gösta Sandels, Einar Jolin, Tor Bjurström, Sigfrid Ullman och Leander Engström med flera. Inom ett par år splittrades gruppen De Unga och nya konstellationer växte fram.

Åren strax efter vistelsen i Paris arbetade Birger Simonsson med ett expressivt färgstarkt måleri med betoning på hela färgfält och linjer, senare influerades hans måleri mer av förebilder som Paul Cezanne, Pierre Bonnard och Auguste Renoir. Med tiden utvecklade han ett mer intimt landskapsmåleri med betoning på ljusskildringar. Vintertid arbetade han främst med porträtt.

Modernisten

Birger Simonsson lärde tidigt känna den norska konstnären Henrik Sørensen. De var vänner genom hela livet – tillsammans målade de i norska Telemark. I Bohuslän blev Gösta Sandels en viktig konstnärskollega och redan 1912 flyttade Birger Simonsson till västkusten. Under åren 1914-16 var han och Sandels verksamma i Kungälv, där de målade intensivt. Under åren 1916-19 blev Simonsson föreståndare för Valands konstskola. Han blev en viktig person i stadens konstliv och banade därmed väg för modernismen, något som fick stor betydelse för den kommande koloristgenerationen. Under sent 20-tal blev Simonsson professor i måleri på Konstakademin i Stockholm.

Bland Birger Simonssons motiv märks framför allt landskap och porträtt. Han blev en uppskattad porträttör, inte minst för sina barnporträtt. I utställningen kommer ett hundratal verk att visas. Många av dem är inte visade på decennier, andra har inte tidigare varit utställda. Källa Bohusläns Museum.