Foto: Hossein Sehatlou

Göteborgs Konstmuseum, Akrobatfamilj, Pablo Picasso

Pågår: 26/10 - 27/9 2020

Pablo Picassos Akrobatfamilj är tillbaka på Göteborgs konstmuseum efter att ha setts av nära en miljon besökare i Paris och Basel. Verket visas nu i en ny presentation som öppnar den 26 oktober, då museet bjuder in till en föreläsningsdag med världsledande Picasso-experten dr. Marilyn McCully.

Akrobatfamilj ägdes en gång i tiden av konstsamlarna och syskonparet Leo och Gertrude Stein, vars hem i Paris var en viktig mötesplats för konstnärer och intellektuella. Verket hamnade så småningom i Göteborg tack vare konstsamlaren Conrad Pineus.

Verket hör till ett av museets mest efterfrågade och uppmärksammade, men har trots det endast lånats ut till andra museer ett femtontal gånger. Under det gångna året har Akrobatfamilj visats på Musée d’Orsay, Paris, och Fondation Beyeler, Basel, i en av de mest omfattande utställningarna om Picassos blå och rosa perioder.

För att uppmärksamma att verket är tillbaka på Göteborgs konstmuseum visas Akrobatfamilj nu i en ny presentation som redogör för den spännande berättelsen om verkets historia och museets viktiga arbete med att bevara kulturarvet för framtida generationer. I samband med öppningen av Närstudie av Akrobatfamilj – Perspektiv på Picasso bjuder Göteborgs konstmuseum in till en föreläsningsdag den 26 oktober.Källa: Göteborgs Konstmuseum. foto: Hossein Sehatlou.