Armémuseum, Flygvapenmuseum, Statens Försvarshistoriska Museer, Öppet Digitalt

Pågår: Tillsvidare

För 80 år sedan, på morgonen den 9 april, gick tyska trupper in i Danmark och Norge. Kriget som hade satt Europa i brand kom nu allt närmare Sverige. På flera platser i södra Sverige såg man överflygningar och nödlandningar av främmande flygplan. Ett av de amerikanska planen manövrerades av löjtnant Pete Peterson – vars nödlandning blev början på en kärlekshistoria utöver det vanliga.

På årsdagen av Tysklands ockupation av våra grannländer presenterar Statens försvarshistoriska museer med Armémuseum och Flygvapenmuseum idag vodden  ”I krig och kärlek”. En berättelse i tre delar om de amerikanska nödlandningarna i Sverige under beredskapstiden och om en fallskärm som fick ett minst sagt oväntat användningsområde. Det första avsnittet ”När andra världskriget nödlandade i Sverige” är idag publicerad på myndighetens Youtube-kanal Sveriges militärhistoriska arv. Nästa del släpps torsdagen den 16 april!

Just nu när vi behöver tillbringa mer tid hemma vill vi göra det lättare hitta till det digitala utbudet som finns i våra verksamheter. Allt har därför samlats i en gemensam portal - Öppet Digitalt. Nu med en extra satsning på påsklovet med familjevisningar, pyssel m.m.

På Digitalt Museum finns mängder av fakta om Flygvapenmuseums och Armémuseums föremålssamlingar men också artiklar om försvarshistoriska händelser och berättelser som på olika sätt påverkat vår samhällsutveckling i stort eller enskilda människors liv.

Välkommen att ta del av vår gemensamma försvarshistoria! Källa: Statens Försvarsmuseum.